Eetikud: kunstlikul viljastamisel võiks lubada kolme vanemat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstviljastamine. Uuring näitas, enamiku laste arengut üksikemaga peres kasvamine ja kunstviljastamise teel sündimine ei mõjutanud.
Kunstviljastamine. Uuring näitas, enamiku laste arengut üksikemaga peres kasvamine ja kunstviljastamise teel sündimine ei mõjutanud. Foto: SCANPIX

Eetikaspetsialistide hinnangul peaks lubama kunstlikul viljastamisel kasutada kolme vanemat, et vähendada geneetiliste häiretega laste sündimist.

Aastas sünnib terve hulk raskete geneetiliste häiretega lapsi, kelle südame, neeru ja maksa haigused ning pimeduse põhjustavad teadlaste sõnul vaid 37 geeni, kirjutas The Telegraph.

Nüüd on teadlased välja töötanud mooduse, kuidas neid vigaseid geene, mis alati päritakse emalt, teise naise tervete geenide vastu välja vahetada. Samas nenditakse, et uuringud on selles vallas alles üsna varajases staadiumis.

Nuttfieldi bioeetika nõukogu liikmete arvates oleks geenivahetus sellistel puhkudel eetiline. Dr Geoff Wattsi sõnul oleks teise naise geneetiline panus kõigest 0,01 protsenti ning seega ei saaks teda pidada lapse vanemaks ei juriidiliselt ega bioloogiliselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles