Saatekirja koju unustanud rase jäi arsti ukse taha

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla.
Ida-Tallinna keskhaigla. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kuus nädalat Ida-Tallinna keskhaigla kardioloogi vastuvõtule pääsemist oodanud rase ei saanud arsti jutule, sest oli unustanud maha perearsti saatekirja.

Naise suunas kardioloogi juurde perearst ja vastuvõtule registreeris ämmaemand ning seda juba aprillis, kirjutab Postimehe venekeelne veebiväljaanne. «Ravi tänavale sõitsime me Maardust. Registratuuris selgus, et arsti saatekiri on hädavajalik, aga mina olin selle ootamise peale juba unustanud,» rääkis kuuendat kuud lapseootel naine. Naisele öeldi, et puuduva saatekirja pärast ta vastuvõtule ei saa. Järgmist aega pakuti augustiks, kuid selleks ajaks peaks ta laps olema juba sündinud.

«Ma ei mõista ühte asja: mis süsteem meil on, et pead arsti juurde pääsemist mitu kuud ootama ja siis selline suhtumine! Arsti juurde tuleb minna, siis kui on vaja, mitte siis kui tuli sinu kord ja sa oled juba surnud!» sõnas nördinud naine.

«Patsient Antonina pöördus Ida-Tallinna Keskhaiglasse kardioloogi vastuvõtule 7. juunil, saatekirja patsiendil kaasas ei olnud. Saatekirja kardioloogile oli ta naise sõnade kohaselt saanud oma perearstilt 16. aprillil 2012,» selgitas Ida-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Svea Talving. Ta lisas, et naine käis 27. aprillil oma ämmaemanda juures ja palus sel endale kardioloogi juurde aeg broneerida. «Saatekirja patsiendil kaasas ei olnud,» lisas ta.

Vastavalt ravikindlustuse seadusele ei võta haigekassa Talvingu sõnul saatekirja puudumisel üle tervishoiuteenuse eest tasumise kohustust ja patsiendil tuleb endal vastuvõtu eest tasuda. «See on põhjuseks, mis meie klienditeenindaja ja kardioloog küsisid patsiendilt saatekirja,» selgitas Talving Ta lisas, et saatekiri on oluline dokument, millest arst, kelle juurde patsient on suunatud, saab infot konsultatsioonile suunamise põhjuse kohta; ajakohast taustainfot ning infot kaasuvate diagnooside kohta. «Kui patsiendil saatekirja kaasas ei ole, puudub meil eelpool loetletud info, samuti kindlus, et patsient on suunatud eriarsti vastuvõtule,» rõhutas pressiesindaja.

Talvingu sõnul mõistavad nad, et patsiendid unustavad vahel saatekirja koju, kuid haigla peab seda siiski nõudma. Ta kinnitas, et haigla püüab leida lahendusi, et patsiendid saaksid siiski vastuvõtule. «Sellistes olukordades jälgime ka haigla infosüsteemis ja Tervise infosüsteemis olevat infot, sh elektroonilisi saatekirju, kas perearst on neid teinud, samuti üritame ühendust võtta perearstiga ning aeg-ajalt oleme lubanud saatekirju järele tuua,» tõi ta näite.

Kahjuks on Talvingu sõnul ka näiteid, kus patsiendid kasutavad usaldust ära ja ilma saatekirjata vastuvõttu teinud arst peab esitama seletuskirju, miks patsient on ilma saatekirjata vastu võetud.

«Patsient Antonina puhul ei olnud meil võimalik saatekirja kiiresti kätte saada, kahetsusväärselt ei pöördunud patsient ka oma ämmaemanda poole, kes oleks aidanud tekkinud olukorras lahendust leida, sh uut aega broneerida,» rääkis pressiesindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles