Ainulaadsel moel HIVst vabanenud patsiendi paranemine seati kahtluse alla

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Ray Brown.
Timothy Ray Brown. Foto: SCANPIX

Maailmas on ainult üks inimene, kelle peal arstid on katsetanud ainulaadset ravimeetodit, mis kaotas tema organismist HIV-nakkuse.


Nüüd on taas lahvatanud diskussioon, kas viie aasta eest luuüdi siirdamise teel HI-viirusest vabanenud mees on ikka terve või püsib nakkus tema organismis endiselt alles, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Maailm tunneb seda meest nime all «Berliini patsient», tema pärisnimi on Timothy Brown. USAst Seattle’ist pärit Brown õppis Berliinis, kui tal 1995. aastal diagnoositi HIV. Aasta hiljem hakkas ta saama kombineeritud antiretroviirusravi, järgneval kümnel aastal tarvitas ta ravimeid ja uskus, et viirus on kontrolli all.

Kuid 2006. aastal avastati tal verevähk, akuutne müeloidne leukeemia. Alustati keemiaraviga, mis ei andnud eriti häid tulemusi.

Doktor Gero Hütter otsustas kasutada ravimeetodit, mida maailmas seni keegi proovinud polnud. Leukeemiaraviks patsiendile luuüdi siirdamine on meditsiinis tavapraktika, kuid Hütter otsis Browni jaoks luuüdidoonori, kellel on geenimutatsioon, mis ei lase HI-viirusel rakkudesse siseneda.

HIV eest kaitset pakkuva mutatsiooni CCR5-Δ32 esinemissagedus tõuseb lõunast põhja suunas. Lääne-Euroopas on selle kandjaid umbes üks protsent inimestest. Eestis omab mõne aasta vanuse uuringu andmeil isegi kolm protsenti inimestest seda HIV eest kaitsvat geenivarianti.

2009. aasta veebruaris ilmus Berliini patsiendi ravijuhu kirjeldus ajakirjas The New England Journal of Medicine, milles teatati, et kahe luuüdisiirdamise järel on mees tervenenud leukeemiast ning siirdamise järel ei ole tema organismis ka HIV jälgi. Pärast luuüdi siirdamisi pole mees võtnud ühtki HIV vastast ravimit.

Siiski ei ole see ravimeetod lootuskiireks miljonitele HIV-positiivsetele, luuüdi siirdamine on riskantne, kallis ja sobivaid doonoreid on raske leida.

Terve või mitte?

Nüüd tõusis Hispaanias toimunud rahvusvahelisel HIV ja hepatiidi ravile pühendatud konverentsil Berliini patsiendi tervenemine taas tähelepanu keskmesse.

Aidsi- ja HIV-ravimite uurija Alain Lafeuillade Prantsusmaalt tõstab kahtluse, et mehe organismis võib HIV endiselt alles olla või on vahepeal viirusest vabanenud mees uuesti nakatunud.

Ameerikas San Franciscos California ülikoolis töötav viroloog Steven Yukl väidab, et prantslane on eksiteel. Tema enda uuring hõlmas mitut eri laborit ning tulemused olid vastuolulised. Pole teada, kas mehe organismis on endiselt alles HI-viiruse jälgi või on proovid laboris analüüside käitlemisel saastunud. Nii ei ole ka võimalik surmkindlalt väita, kas viirus on mehe organismist täielikult kadunud.

Yukl uuris polümeraasi ahelreaktsiooni meetodi abil, mis võimaldab ka väikesi DNA-lõike miljoneid kordi kopeerida, mehe verest ja kudedest võetud proove ning leidis viiruse nukleiinhappe jälgi.

Douglas Richman, kes tegi samu analüüse Yuklist sõltumatult, ei leidnud aga viirusest mingeid jälgi ja oletab, et Yukli töörühmas on analüüsid saastunud. On veel kolmaski labor, mis on Browni analüüse uurinud ning leidnud väga vähesel määral HIV-antikehi. Seni pole keegi suutnud neist proovidest leida viirust, mis oleks võimeline paljunema. Kuid pole kindlust, kas viiruse paljunemine on tõepoolest kontrolli all või on võimalik, et mees muutub taas nakkusohtlikuks.

Kummaline on ka see, et Brownilt enne luuüdi siirdamist võetud viiruse geenijärjestused ja praegustelt viirusejuppidelt võetud geenijärjestused ei klapi omavahel. Siin on kaks võimalust, proovid on saastunud või nagu väidab prantslane Lafeuillade – vahepeal viirusest vabanenud mees on saanud nakkuse uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles