Kohv kaitseb ajurabanduse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Hispaania teadlased avastasid hiljuti, et naistel, kes joovad iga päev vähemalt neli tassi kohvi väheneb ajurabanduse oht võrreldes naistega, kes joovad kuus vähem kui tassi kohvi, umbes 20 protsendi võrra.

Madridi Ülikooli teadlased analüüsisid 83 076 naise andmeid, kes osalesid suures terviseuurimuses, mille käigus koguti 1980. kuni 2004. aastani katsealuste terviseandmeid, kaasa arvatud nende toitumisharjumused, alkoholi- ja tubakatarbimine, vahendab Inimene.ee.

Päevas ühe tassi kohvi tarbimine vähendas terve inimese riski haigestuda 43 protsendi võrra, suitsetamise korral vähenes risk aga vaid kolm protsenti.

Kohvi head mõju kahandasid tubakatarbimise kõrval ka kõrgvererõhktõve või diabeedi põdemine või kõrge kolesteroolitase.

Teadlaste sõnul ei näi põhjus olevat kofeiinis, vaid kohvitaimedes leiduvates antioksüdantides, mis tõkestavad põletikke ja hoiavad sooni elastsete ning vabadena, krooniliste unehäirete või hirmuseisundite all kannatajaid ja südamevaevustega inimesi kohv ei aita, pigem vastupidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles