Lapse kõrvavalu ei nõua alati kiiret arstilkäiku

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: Caro / Scanpix
Perearsti ja üleriigilise perearsti nõuandetelefoni 1220 arst-projektijuhi Lauri Laasi sõnul ei ole lapse kõrvavalu puhul emal-isal kohe tarvis arsti ukse taha kiirustada, sest valust saab jagu ka koduste vahenditega.

Laas rääkis Vikerraadio saatele «Tervist!», et kõrvavalu on sage just lastel ja väikelastel ning tihti esineb see koos külmetushaiguste ja nohuga.

«Kui on tegu ikkagi külmetusest, nohust arenenud kõrvavaluga, siis minu soovitus on selline: esimesed kolm päeva võiksite lihtsalt olla kodus, arstiga või infotelefonis veel üle konsulteerida ja tarvitada tavalist paratsetamooli, mis surub alla nii põletikulist reaktsiooni kui valureaktsiooni,» õpetas Laas ja lisas, et tähtis on korralikult ravida ka nohu.

Kuigi kõrvavalu võib suhteliselt lihtsaid vahendeid kasutades taanduda, hoiatas Laas vanemaid valu käes kannatavat last üksi jätmast. Laasi sõnul on kõrvavalu lapsele väga ränk taluda. «Väga veel rõhutan: ärge jätke kõrvavaluga last üksi,» ütles ta.

Veel hoiatas arst salvide ja vedelike kõrva tilgutamise eest, sest need võivad paistes kuulmekilele sattudes kõrvavalu hoopis hullemaks teha.

Kui kodus püsimine ja paratsetamooli andmine valu kolme päevaga ei leevenda, tuleks pöörduda arsti poole. Kiiret arsti tähelepanu vajavad need lapsed, kel on kõrvavalu väga äge, kes on valu tõttu muutunud rahutuks ning kui kõrvavaluga kaasnevad muud ärevaks tegevad sümptomid, märkis Laas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles