Tarbijad ei tea puuviljade mürgisisaldust

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad..
Õunad.. Foto: RAIVO TIIKMAA/POSTIMEES.

Kuigi puu- ja juurviljades leidub taimekaitsevahendite jääke, mille terviseohtlikkus on üldteada, ei jõua veterinaar- ja toiduameti analüüside tulemused tarbijani.


Maie Laaniste allergialiidust tõdeb, et seda, mis mürke puuviljad sisaldavad, pole teada, kirjutab

Õhtuleht

.

Ka riigikontroll viitas hiljuti oma auditis, et info toiduainetes sisalduvate keemiaühendite kohta on puudulik.

Auditis osalenud Eesti Maaülikooli teadurid soovitavad hakata kiirelt põllumajandusministeeriumi koduleheküljel avaldama värsket infot toodete kohta, millest on avastatud piirnorme ületavaid jääke koos kaubapartii päritolumaaga.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda möönab, et läbiviidav seire võimaldab anda hinnangu turul oleva toidu kohta vaid üldiselt.

Kui näiteks Eestis leitakse apelsinipartiist kemikaal, mis ületab lubatud normi, siis võetakse ühendus tootjamaa vastava ametiga, kes kontrollib seal sama tootja järgmist partiid, kui seal on asi normi piires, jääb Eestis müügil olev partii poodi edasi. Normid on sedavõrd ranged, et terviseriskiks peaks saastatud puuvilju sööma pikemat aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles