Pingeline abielu rikub naiste tervist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naise tervisele tuleb kasuks, kui suhtluspartneri ebameeldivale käitumisele järgneb vabandus.
Naise tervisele tuleb kasuks, kui suhtluspartneri ebameeldivale käitumisele järgneb vabandus. Foto: blogspot.com.
USA psühholoogid tegid kindlaks, et halvad suhted abikaasaga soodustavad naistel diabeedi ja südamehaiguste teket ning infarkti esinemist.

Meeste tervisele ei näi vilets abielu sellist mõju avaldavat, kirjutab BBC News.

Uuringus osales 276 paari, kes olid keskmiselt 20 aastat abielus olnud. Osalejad täitsid küsimustiku, milles neil paluti hinnata abielus olemise plusse ja miinuseid.

Seejärel viisid uurijad läbi rea katseid, mille käigus selgitati välja, kas katsealustel esines metaboolse sündroomi nimelist ainevahetushäiret – seisundit, mis põhjustab vererõhu ja veresuhkru taseme tõusmist, väiksemat «hea» kolesterooli hulka veres ja tüsenemist. Samuti võivad metaboolse sündroomi tekkele järgneda tõsisemad terviseprobleemid, näiteks südamehaigused.

Selgus, et halvas abielus olevatel naistel esines sagedamini masendust ning metaboolsele sündroomile viitavaid sümptomeid. Halvad suhted kaasaga tekitasid depressiooni ka meestel, kuid erinevalt naistest ei näi abieluõnn nende füüsilist tervist mõjuvat.

Utah’ ülikooli uurija Nancy Henry sõnul eeldasid teadlased, et halbade lähisuhetega kaasnevad tülid ja vihastamised mõjuvad ühtmoodi halvasti mõlema sugupoole vaimsele ja füüsilisele tervisele.

«Leidsime selles uuringus, et see kehtib naiste, aga mitte meeste kohta,» tõdes Henry. «Soolised erinevused on olulised, kuna südamehaigused on nii meeste kui naiste tapjana esikohal ning meil on suhete ja emotsionaalse pinge ning südamehaiguste seoste kohta veel palju õppida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles