Rasvunud vöökoht häirib kopsude tööd

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka veidi lisarasva vöökohal häirib kopsude tööd
Ka veidi lisarasva vöökohal häirib kopsude tööd Foto: Corbis / Scanpix
Prantsuse teadlaste väitel häirib rasvunud vöökoht kopsude tööd.

120 000 inimest uurides leiti suure vööümbermõõdu ja kopsude töövõimekuse vähenemise vahel selge seos, kirjutab BBC News.

Seos säilis ka siis, kui lisaks arvestati muude teguritega, nagu suitsetamine ja inimese kehamassiindeks.

Uurimuse eesmärgiks oli selgitada võimalikke seoseid kopsude töö ja metaboolse sündroomi nimelise ainevahetushäire vahel, mida esineb sagedamini rasvunud vöökohaga inimestel.

Vöökoha rasvumiseks loetakse seda, kui mehe taljeümbermõõt on üle 102 sentimeetri, naiste puhul on piiriks 89 sentimeetrit. Käesolevas uurimuses leiti, et kopsude töö sõltub just vöökoha ümbermõõdust, mitte kehamassiindeksist.

Teadlaste arvates võib probleem peituda selles, et keskkoha rasvumine takistab vahelihase või rinnakorvi liikumist, aga ka selles, et rasvkoe suurenemine soodustab organismis põlemisprotsesse, mis omakorda tekitavad probleeme hingamisel.

Briti Kopsufondi audirektor Noemi Eiser rõhutas, et kopsude töö kannatab juba üsna väikese rasvapolstri kogunemise tõttu.

«Kopsude töövõime kaheksaprotsendilist vähenemist ei täheldatud ainult raskekujuliselt rasvunute, vaid ka 90-sentimeetrise vööümbermõõduga naiste puhul,» sõnas ta.

«See uuring rõhutab tervisliku elustiili vajalikkust ja näitab, kuidas suhteliselt väike rasvakogus võib kopsude tervist märkimisväärselt mõjutada,» lõpetas Eiser.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles