Skolioosi raviks on lõikus tülikast korsetist tõhusam

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgid.
Kirurgid. Foto: Arno Saar / Õhtuleht
Tallinna Lastehaigla ortopeediaosakonna juhataja Tiit Härma sõnul kasutatakse tänapäeval skolioosi ravimiseks põhiliselt operatiivset meetodit.

«Korseti kandmise vastu räägib see, et korsett on lapsele väga ebamugav, sest seda peab kandma 23 tundi ööpäevas kuni kasvuperioodi lõpuni,» ütles doktor Härma Meditsiiniuudistele.

Pärast korseti kandmist tuleb 13-14 aasta vanuses teha ka operatsioon, kuna korsett ei aita skolioosi süvenemist pidurdada. Seepärast kasutatakse tänapäeval korsetti oluliselt vähem.

Tallinna Lastehaiglas on viimase aasta-kahe jooksul skolioosi operatiivseks raviks kasutanud BAVD-meetodit (Bilateral Apical Vertebral Derotation). Meetod töötati algselt välja Koreas ja USA ortopeed Lawrence G. Lenke täiustas seda.

Meetodi eripära on see, et kõik lülisamba lülid fikseeritakse ükshaaval kruvidega, mis võimaldab oluliselt paremat korrektsiooni. Lülisammast on võimalik korrigeerida kolmes tasapinnas: nii eest taha kui ka külgsuunas, samuti saab korrigeerida lülisamba rotatsiooni. Meetod võimaldab likvideerida ka roideküüru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles