Meditsiiniõe abi muutub kättesaadavamaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Uus seadusemuudatus peaks tegema õendusabi kättesaadavamaks nii hooldekodudes kui ka oma kodus elavate inimeste jaoks.

«Kehtiva õiguse järgi on hooldamine ööpäevaringses hoolekandeasutuses hooldusteenus, mis ei sisalda õe pädevuse komponenti,» rääkis sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste. Enamik hooldekodusid kuuluvad praegu kas omavalitsustele või mittetulundusühingutele ning hetkel kehtiva seaduse kohaselt ei ole nendel asutustel praegu õigust iseseisvalt õendusabi osutada.

Samuti ei tohiks Paluste sõnul tegevusloa puudumise korral olla asutuses õe kui tervishoiutöötaja ametikohta. «Tänase õiguse alusel on võimalus, et üldhooldekodule pakub õendusabi pereõde või koduõde, mis on enam levinud väikeste, kuni 20-kohaliste hooldekodude puhul. Selline lahendus aga ei taga õendusabi teenuse kättesaadavust kõigile abivajajatele,» tõdes ametnik.

Ta lisas, et enamlevinud skeem, peamiselt suurte asutuste puhul, on see, et õed töötavad õigusliku aluseta ja vastava tegevusloata üldhooldekodus.

Koduõendusteenuse tegevusloa omamisel saab taotleda lepingut koduõenduse rahastamiseks ravikindlustuse vahenditest teenuse osutamiseks nii hooldekodus kui ka antud piirkonna eakatele nende omas kodus. Seeläbi tekib eelnõu rakendamisel ka eeldus koduõenduse paremaks kättesaadavuseks.

2011. aasta seisuga töötas õdesid kokku 68 hoolekandeasutuses, kokku oli hoolekandeasutusi 131. Õdesid oli mullu hooldekodudes tööl 122.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles