Piirivalvekopteri hinnatõus pani haiglad keerulisse olukorda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Politsei- ja piirivalveamet tõstis 1. juulist nii helikopteri kui lennuki tunnihindasid 9,8 protsendi võrra, asetades tervishoiuteenuse osutajad sotsiaalministeeriumi hinnangul seeläbi keerulisse olukorda.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul otsivad nad hinnatõusu tõttu lahendust, leidmaks rahalist katet nii kiirabi kui ravikindlustuse eelarvest makstavate lennutundide eest, kirjutab Saarte Hääl. Samas tõdes ta, et haiglad peavad hinnatõusu omavahenditest kinni maksma seni, kuni neile riigieelarvest raha juurde eraldatakse. «Ükski patsient sellepärast kannatama ei pea,» kinnitas Normet.


Tema sõnul on keerulised lood ravikindlustuse eelarvega, kuna tervishoiuteenuste hinnad on kinnitanud valitsus. «Et selline olukord enam ei korduks, oleme saatnud politsei- ja piirivalveametile (PPA) ja siseministeeriumile märgukirja, et teema läbi arutada. Lennutundide hinna korrigeerimine peaks arvestama ikkagi üldist riigieelarve loogikat.»

Hinnatõusust saadi hiljem teada

PPA-le ja siseministeeriumile saadetud kirjas nentis Ivi Normet, et tagasiulatuvalt jõustunud muudatus – hinda tõsteti 1. juulist, kuid info sellest jõudis osapoolteni viis päeva hiljem – asetas tervishoiuteenuse osutajad keerulisse seisu. Ühtlasi ei ole tema sõnul võimalik taolist muudatust tagasiulatuvalt üldse jõustada.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Urmo Kohvi sõnul on piirivalve lennusalga tellimuslendude tunnihinnad puhtalt kulupõhised ehk koosnevad vaid kuludest, mis PPA-l tuleb lendude tegemiseks katta. «Kuna nii kütuse kui õlide turuhind on pidevas muutumises, vaadatakse ka tellimuslendude tunnihind kord aastas üle,» selgitas ta.

Lisaks arvestatakse Kohvi sõnul kindlustuskulu ning teiste lennuhinnas sisalduvate komponentide võimalikke muutusi, mis üldhinnale nii suurt mõju ei avalda. «Kuna kütuse ning õlide turuhind on vahepeal 11 protsendi võrra tõusnud ja on oodata samaväärset hinnatõusu ka järgmiseks aastaks, pidi PPA ka tellimuslendude tunnihinda vastavalt korrigeerima ning helikopterite tellimuslennu tunnihind tõusis 9,8 protsenti,» sõnas Kohv.

Samas tunnistas ta, et PPA analüüsib veel võimalust, kas ja mil määral on rahaliselt võimalik tervishoiuasutuste soovile vastu tulla ning hinnatõus kehtestada siiski alles 1. jaanuarist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles