Sillamäe rahvas sõdib metadoonikeskuse vastu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaanidele jagatav asendusravim metadoon.
Narkomaanidele jagatav asendusravim metadoon. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sillamäe elanikud koguvad allkirju pöördumisele, milles nõuavad linnavalitsuselt ja linnavolikogult, et linnaapteegi hoones asuv metadoonikeskus viivatamatult suletaks ja viidaks üle teise kohta, kus see ei avaldaks negatiivset mõju.

Allkirju hakati koguma kümmekond päeva tagasi ja selle nädala alguseks on ühe eestvedaja, Sillamäe elaniku Oleg Kultajevi sõnul kogutud umbes 300 allkirja, kirjutab Põhjarannik. Neist üle saja vaid ühest majast, Tškalovi 2, mis asub metadoonikeskuse läheduses.

Küsimus, kas metadoonikeskus peaks asuma apteegihoones Tškalovi 3, mille ümbruses asuvad mitmed laste- ja kultuuriasutused, pole kõne all esimest korda.

Oleg Kultajev juhib tähelepanu asjaolule, et linnas on noori, kes tekitavad pika järjekorra, oodates sünteetilist ravimit, mida kasutatakse uimastisõltlaste raviks. «Pärast keskuses oma doosi saamist seavad nad end sisse kanalisatsioonitorudele lasteaia juures,» räägib Oleg. «Narkomaanid on ise mulle jutustanud, kuidas nad kavaldavad, et metadooni mitte alla neelata ja see välja tuua, et siis võtta seda sisse koos tugevatoimeliste tablettidega, mis koos mõjuvad heroiinist tugevamalt.»

Juunis pöördus Oleg Kultajev probleemiga Sillamäe linnapea Jelena Koršunova poole. Viimane vastas, et uimastisõltlasi on kahjuks nii meie riigis kui ka Sillamäel. Riikliku HIV/AIDSi strateegia kohaselt korraldab 2006.-2015. a tervise arengu instituut Eestis metadooni asendusravi programmi.

Oleg Kultajev peab seda vastust formaalseks. Kultajev loodab, et volikogu liikmed, kellele pöördumine üle antakse, reageerivad teisiti. Metadoonikeskuse asukohta on negatiivselt suhtunud ka Sillamäe korteriühistute liit.

Haiged inimesed käivad lasteaia kaudu

Oleg Kultajev juhib tähelepanu teiselegi probleemile, mis seotud lasteasutuste asukohaga. Lasteaia Päikseke hoones asub perearstikeskus. Sellel on eraldi sissepääs, kuid et arsti juurde saada, peab haige inimene minema läbi lasteaia territooriumi.
«See on üks paremaid lasteaedu linnas ja lasteaia kaudu käivad arsti juures haiged inimesed, sealhulgas tuberkuloosihaiged,» räägib Kultajev. «See ei ole normaalne, et linna keskel viie lasteasutuse naabruses liiguvad narkomaanid ja haiged inimesed.»

Põhjarannikule andis kommentaare Sillamäe linnapea asetäitja Aleksandr Kanev, kuna linnapea on hetkel puhkusel. Kanev ütles allkirjade kogumist kommenteerides, et ta ei ole vastu metadoonikeskuse kuhugi eemale kolimisele. Ka perearstikeskuse asukoht lasteaia hoones ei ole tema arvates parim lahendus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles