Kala söömine teeb teismelised poisid nutikamaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Pea 4000 teismeeas noormeest hõlmanud uuringust selgus, et 15-aastaselt vähemalt korra nädalas kala söönute kognitiivsed võimed olid kolm aastat hiljem paremad kui neil, kes sõid kala harvemini.

Kord nädalas kala söömisest piisas, et kombineeritud, verbaalse ja visuaal-ruumilise intelligentsuse näitajad oleks keskmiselt 6 protsenti kõrgemad; enam kui kord nädalas kala söömine tõstis aga tulemuslikkust pea 11 protsendi võrra, kirjutab Science Daily.

Rootsi teadlased võrdlesid 3972 uuringus osalenu tulemusi kolm aastat hiljem nende ajateenistuse ajal kirja pandud tulemustega.

«Me leidsime selge seose sagedase kala tarbimise ja paremate tulemustega, kui teismelised sõid kala vähemalt korra nädalas,» ütles üks uuringu läbi viinud teadlastest, professor Kjell Torén Gothenburgi ülikooli Sahlgrenska akadeemiast.

«Kui nad sõid kala rohkem kui kord nädalas, paranesid tulemused pea kahekordselt,» märkis ta. Kõnealune avastus on teadlase sõnul oluline, sest saavutused 15. ja 18. eluaasta vahel võivad aidata kujundada kogu ülejäänud noore mehe elu.

Professor Toréni sõnul pole täpselt teada, kuidas kala söömine aitab parandada kognitiivseid võimeid, kuid kõige enam levinud teooriaks on see, et kalas leiduvatel polüküllastumata rasvhapetel on selles osas positiivne toime.

Et eraldada kala tarbimise mõju uuritavate puhul teistest nende kognitiivseid võimeid mõjutada võinud teguritest, võtsid teadlased arvesse nii noormeeste rassi, elukohta, vanemate haridustaset, nende eluolu, treenimisharjumusi kui ka kehakaalu.

Nii selgus, et kala avaldas poiste võimetele head mõju sõltumata sellest, milline oli näiteks nende vanemate haridustase. Teadlased tahavad nüüd edasi uurida, kas tulemustele avaldab mõju ka see, millist liiki kala süüakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles