Haigushüvitisi vähendav uus kord rakendub alles juulikuust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguste korral saab abi sibulast, meest ja kuumast teest.
Haiguste korral saab abi sibulast, meest ja kuumast teest. Foto: Taimi Käos

Uus haigushüvitise kord, mis jätab töötaja esimesel kolmel haiguspäeval ilma hüvitiseta ja kohustab tööandjat maksma järgneva viie haiguspäeva eest, hakkab kehtima tänavu 1. juulist.

Valitsuse kärpekava järgi plaaniti 456 miljonit krooni kokkuhoidvad muudatused rakendada juba 1. aprillist, kuid sotsiaalministeerium tõmbas sellele uljale plaanile kriipsu peale, püüdes vältida sügisel puuetega inimeste toetustega toimunud segadusi.

«Seadusemuudatused jõustuvad 1. juulist, sest need eeldavad haigekassa ja tööandjate infosüsteemide arendusi ning uusi IT-lahendusi,» selgitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõunik Helen Trelin.

«Nende väljatöötamine ja edasise töö tõrgeteta tagamine pole 1.aprilliks reaalselt teostatavad.»

Eelnõumuudatuste hilinemine vähendab eelarvest kokkuhoitavat summat 106 miljoni krooni võrra. Trelini kinnitusel on haigushüvitiste muudatustega tänavu kokkuhoitav summa 350 miljonit krooni.

«Arvestada tuleb ka sellega, et 1. juulist jõustuva töölepingu seadusega koos on muudetud ravikindlustuse seaduse asjakohaseid sätteid, viies need kooskõlla töölepingu seaduse põhimõtetega ning ebamõistlik ja liigselt ressursimahukas olnuks lisaks teha eraldi muudatust perioodiks aprillist juulini,» lisas nõunik.

Tööandjate arvestuse järgi suurenevad nende kulutused töötajate haiguspäevade hüvitamise kohustuse tõttu umbes 500 miljoni krooni võrra aastas. Sel aastal jääb tööandjate kulu umbes poole väiksemaks, sest eelnõu jõustub suvel, lisas Trelin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles