Hulk astmaatikuid ei pea kinni raviskeemist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits
Tartu Ülikooli kliinikumi kopsuarsti Anneli Kullamaa sõnul on õige ravi korral astma kontrolli alla saamine edukas, kuid paraku kasutab vaid veidi üle poole haiguse põdejatest ravimeid vastavalt ettenähtud raviskeemile.

Astma raviskeemis on eelistatuim ravimite manustamise viis inhaleerimine, millega seonduvad patsiendi aspektist aga mitmed probleemid, mis mõjutavad astmaravi efektiivsust, kirjutas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

«Oluline roll on inhalaatori valikul, inhalatsioonitehnika oskusel, aga ka inimese informeeritusel haigusest, ravist ja sümptomite ennetamisest,» märkis Kullamaa. Statistika järgi kasutab vaid 60 protsenti astmaatikuid ravimeid vastavalt skeemile.

Senised uuringud on Kullamaa sõnul näidanud, et järgides ravijuhiseid, on astmakontroll saavutatav 70 protsendil noorukitest ja täiskasvanud patsientidest. «Väga oluline on koostöö ja mõistmine arsti ja patsiendi vahel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles