Lugeja Inglismaalt: perearstid töötavad ka laupäeviti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias elavate lugejate kinnitusel töötavad sealsed arstid ka laupäeviti, küll tuleb oma arsti juurde pääsemiseks oodata aega paar nädalat.

Londonis töötavad perearstid 8-20 ning laupäeval 8-13. «Viisiiditasu pole, aga väga raske on perearsti juurde numbrit saada. Ka arstide kompetentsus jätab mõnikord soovida,» kirjutab üks lugeja.

Oma sealse perearstiga rahulolev lugeja kirjutab , et kui pole oluline millise arsti juurde minna, siis saab aja samaks päevaks. Kui tahad kindlat arsti näha, tuleb aeg kinni panna kuskil nädal varem. Arstid on kõik väga toredad ja hoolivad. Ukse taga peab ootama maksimaalselt 15 minutit.

«Traumapunktis oleme pidanud lastega paar korda käima. Haiglas oli beebiga ooteaeg lühike, vanema lapsega aga päris pikk.» Peale haigla on olemas sellised walk-in centerid kuhu saab minna väiksemate hädade puhul. «Hiljuti saadeti mind ühe kahtlase sünnimärgiga haiglasse nahaarstile. Sain aja nelja päevaga. Tean, et ema ootab Eestis oma operatsiooniaega juba pool aastat,» kirjutas ta.

Kolmanda lugeja sõnul koduvisiite tehakse, aga eelistatakse ikka, et inimene läheb ise kohale. Liikumisraskustega inimestele loomulikult tehakse koduvisiite. «Päris täpselt pole aru saanud, mis hädaga arsti juurde aeg sulle pannakse ja millel vaid õe visiidist piisab. Kordusretseptide puhul saab kindlasti vaid õe külastusega hakkama.» Eriarsti juurde saab saatekirjaga, kui läbi riikliku süsteemi minna. Kuid on palju erakliinikuid, kuhu ise makstes saab kiiresti.

Traumapunkt on tasuta ja avatud kõigile isegi väiksemate probleemide puhul. Ooteaeg on sel puhul muidugi väga pikk, sest kriitilisemad haiged ja tõsised vigastatud hüppavad järjekorras ette. Traumapunkt on tasuta.

Kiirabi sõidab välja, kui telefoniteel selgub, et vajatakse arstiabi ja patsiendil pole muud v6imalust haiglasse saamiseks.
Arsti juures visiiditasu pole. Alla 16aastastele, töötutele, rasedatele, alla aastase lapse emale on retseptiravimid tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles