Kas natuke hallitanud saia võib süüa?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi kui vaid ühe saiaviilu peal on väike hallituse täpp, tuleks selline sai pigem ära visata, selgitas Tartu Tervishoiukõrgkooli mikrobioloogia õppejõud Helen Udras.


«Tänapäeval ollakse seda meelt, et kuna saia peal võib kasvada ka selliseid hallitusi, mis toodavad mükotoksiine, siis tuleks kogu see sai igaks juhuks ära visata. Mükotoksiinid ehk seenemürgid on sellised ained, mida ei tooda kõik hallitused, vaid teatud hallitused teatud tingimustes,» ütles Udras Vikerraadio saates «Huvitaja».

«Tõenäosus, et teie saia peale satub just mükotoksiine tootev hallitus, on äärmiselt väike. Aga sellegipoolest on soovitus kogu sai ära visata, kuna sellist riski ei tasu võtta,» lisas ta.

Spetsialist nentis, et silmaga mürgist hallitust teistest eristada pole võimalik, seenemürgi esinemist hallitanud saias on võimalik määrata ainult keemiliselt.

Naine selgitas, et kuna sai on niivõrd poorne, siis võib seeneniit tungida väga lihtsasti mööda auke saia sees sügavamale ning ka seeneniidiotsakesed sügaval saias võivad sisaldada mükotoksiine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles