Kaubanduskeskuste valgustus kurnab töötajate silmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Kristiine kaubanduskeskuses on sadu eredaid tulesid, et kliendid näeksid, mida osta.
Ka Kristiine kaubanduskeskuses on sadu eredaid tulesid, et kliendid näeksid, mida osta. Foto: Laura Oks

Kaubanduskeskustes töötavad inimesed kurdavad, et pidevalt liiga ereda valguse ja kuiva õhu käes viibimine tekitab neile silmaprobleeme.

Spordipoes töötava Aire sõnul on mitu päeva järjest tööl olles lõpuks silmad omadega päris läbi. «Valgus on väga ere ja on kohe tunda, kuidas silmad ära väsivad. Ühel töökaaslasel, kes ei kanna isegi läätsi ega prille, on hakanud silmad õhtuti vett jooksma ja punetama,» kirjeldas naine.

Valgusjuga kaupadele

Pärast poodi tööle minemist tekkis Airel ka silmapõletik, mille väljaravimiseks kulus kaks kuud. Arstid ei osanud tollal öelda, kas selle põhjustas just ere valgus, kuid kaasa aitas see tõenäoliselt küll. «Kliendid ka tegelikult kurdavad, et siin on liiga valge. Selleks et toote värvi näha, lähevad nad sageli isegi poest välja,» ütles ta.

Tööinspektor hindab ettevõtetes töökeskkonda kontrollides alati ka valgustust, olgu siis ekspressmõõteriistaga või visuaalselt. Kui inspektoril tekib kahtlus, et valgustus ei ole piisav või on liiga ere, siis nõuab ta tööandja käest valgustuse mõõtmise protokolle.

Kaubanduskeskusi kontrolliva tööinspektori Raina Pihelgase sõnul on valgus liiga ere peaaegu igal pool, kuid nemad saavad ettekirjutisi teha ainult siis, kui valgust on alla seatud normi. «Selle puhul, mis on üle, ei ole seaduses piire paika pandud. Kui keegi kaebab, siis saame muidugi soovitusena öelda, et võiks sellega midagi ette võtta,» lausus ta.

Pihelgas tõi välja, et ülevalgustatusega on hiljuti probleeme olnud näiteks Tallinna Kaubamaja all olevas Ülikooli apteegis ja hulgimüügi ladudes. Samas on tavaliselt väga ere valgus suunatud just kaupadele ning teenindajatel on võimalik ka valgusest eemal viibida.

«Olen kohanud juhuseid, et kaupluseleti kohal ja terves müügisaalis on valgus liiga ere. Aga need on siiski üksikjuhtumid, mis esinevad tavaliselt siis, kui ruumides on just tehtud remonti ja valgustid välja vahetatud,» rääkis Pihelgas.

Vahel aitab nurgamuutus

Üldjuhul räägib tööinspektor sellisel juhul kaupluse juhatajaga, et ta laseks ruumide haldajal lambid välja vahetada. Liikuvate lampide puhul aitab vahel ka see, kui muuta nurka.

«Kui lamp suunata natuke kõrvale, mitte otse lagipähe, siis tundub valgus leebem,» ütles Pihelgas. Tema sõnul võiksid töötajad ka ise tööandjatega rohkem valgustuse osas suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles