Arstid: silmadele teevad halba nii ere valgus kui ka kuiv õhk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Silmaarstide sõnul tekitavad õhuniiskus ja liiga ere valgus silmade ärritust ja kuivust, mida aitavad leevendada silmatilgad ehk kunstpisarad.


Silmaarst Martin Tälli sõnul on kaubanduskeskuste õhk väga kuiv ning see tekitab silmaprobleeme eelkõige eakamatel inimestel ja neil, kes seal hommikust õhtuni töötavad.

«Normaalne kaitsekiht silma pinnal kuivab ära ja toob kaasa selle, et tekib purutunne ja silmast võivad hakata jooksma ärrituspisarad,» kirjeldas meedik, kelle sõnul on seda muret kurtnud nii tavapatsiendid kui ka poetöötajad.

Täll soovitaks kaubanduskeskustes kasutada õhuniisutajaid, mis hoiavad õhuniiskuse inimesele sobival normaalsel tasemel. Lisaks loovad need tema sõnul parema keskkonna kogu poes.

«Kui õhuniisutajad ei ole võimalikud, siis leevendavad sümptomeid silmatilgad, aga samas ei paranda need probleemi,» rääkis silmaarst, kelle sõnul on töökeskkondade parendamisel tööpõld veel lai.

Lisaks esineb Tälli sõnul teatud kauplustes näiteks tekstiilitolmu, mis ärritab silmi veelgi enam.

Silmaarst Urve Pomerantsi sõnul põhjustab ärritust, punetust ja purutunnet silmas sarnaselt konditsioneeriga ka ere valgus. Üheks kurjajuureks on siin tema sõnul väga ereda valgusega säästupirnid.

«Nii et lahendus oleks hõõglambid tagasi tuua või näiteks toonitud prilliklaase kanda. Kui on nägemisteravus 100 protsenti, siis saab kasutada nullklaasiga prille. Mõne silma puhul võib aidata ka peegelduskattega klaas, aga sellele ei saa garantiid anda,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles