Uuring: antibakteriaalne seep võib pärssida lihaste tööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibakteriaalne seep sisaldab kahjulikku triklosaani.
Antibakteriaalne seep sisaldab kahjulikku triklosaani. Foto: SCANPIX

Antibakteriaalne ja -mikroobne ühend triklosaan, mida leidub nii seebis, hambapastas, riietes kui ka mänguasjades, võib ekspertide hinnangul põhjustada probleeme lihaste töös ja selle kasutamisel peaks olema ettevaatlik.

Teadlased leidsid värskes uuringus, et triklosaan tekitab loomadel ja kaladel probleeme lihaste tööga ja võib halvasti mõjuda ka inimeste tervisele, kirjutas The Telegraph.

Hiirte ja kalade peal katsetades vähenes loomade lihasjõud, ka südamelihase töö oli häiritud ja kalad ei suutnud enam sama hästi ujuda.

Uuringu üks läbiviijatest, Isaac Pessah ütles, et triklosaani võib leida praktiliselt kõigist kodudest ning uuringu tulemused näitavad, et see kemikaal on ohuks nii inimestele kui ka keskkonnale laiemalt.

Eksperimentides puutusid hiired ja kalad kokku sarnase koguse triklosaaniga, millega puutub igapäevaselt kokku inimene.

Bruce Hammock, samuti üks uuringu autoritest, ütles, et kuigi triklosaan võib mõnikord olla kasulik, siis praegu on saanud sellest pigem turunduslik «lisaväärtus», mis võib teha rohkem kahju kui kasu.

«Meie uuringu tulemused peaksid selle kasutamist vähemalt drastiliselt vähendama,» ütles Hammock.

Triklosaani mõju inimlihastele tuleb uurida järgnevates teadustöödes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles