Kaelaümbermõõt peegeldab südame olukorda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelaümbermõõt peegeldab südame tervist
Kaelaümbermõõt peegeldab südame tervist Foto: Corbis / Scanpix
Briti teadlased tegid kindlaks, et mida suurem on inimese kaelaümbermõõt, seda tõenäolisemalt tabavad teda tulevikus südameprobleemid.

Jäme kael oli ohumärgiks ka siis, kui inimese vöökoha ümbermõõt jäi soovituslikesse piiridesse, kirjutab BBC News.

Nimelt leiti 3300 keskmiselt 51-aastast meest ja naist uurides, et suurema kaelaümbermõõduga inimeste organismis leidus vähem head kolesterooli ja rohkem veresuhkrut.

Uuringus osalenud meeste keskmine kaelaümbermõõt oli 40,5 cm ja naistel 34,2 cm. Iga kolme sentimeetri kohta, mille võrra kaelaümbermõõt suurem oli, vähenes hea kolesterooli hulk ühes detsiliitris veres meestel 2,2 milligrammi ja naistel 2,7 milligrammi.

Hea kolesterooli ehk kõrge tihedusega lipoproteiini ülesanne on rakkudest kolesterooli eemaldamine ja selle maksa toimetamine, kus kolesterool lagundatakse. Meeste puhul ei tohiks hea kolesterooli hulk detsiliitris veres jääda alla 40 milligrammi ja naistel alla 50 milligrammi – vastasel korral suureneb südamehaiguste risk.

Halva kolesterooli hulka kaelaümbermõõt ei mõjutanud, küll aga sõltus sellest veresuhkru tase: ümbermõõdule lisandunud kolme sentimeetri kohta kasvas veresuhkru hulk ühes detsiliitris veres meestel kolme ja naistel 2,1 milligrammi võrra.

Normaalne veresuhkru tase on alla 100 milligrammi detsiliitris veres ning sellest suurem arv ennustab lähenevaid südamehädasid.

Ehkki jämedama kaela omanikel polnud tingimata suuremat vööümbermõõtu, leiti, et kõrgem südamehaiguste risk esines neil, kel mõlemad ümbermõõdud keskmisest suuremad olid.

Uurimisrühma arvates aitab kaelaümbermõõt ligikaudselt hinnata ülakehasse ladestunud rasva hulka, mida seostatakse suurema südamehaiguste riskiga.

«Te ei taha, et rasv koguneks teie südame või maksa ümber, aga see võib juhtuda isegi siis, kui väljastpoolt näib kõik korras olevat,» sõnas professor Jimmy Bell tulemusi kommenteerides. «Lahendus ei peitu dieedis, vaid sportimises.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles