Aids 2012: HIVi raviga tuleks alustada viivitamatult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Washingtonis toimunud HIV-teemalisel konverentsil Aids 2012 tõdesid eksperdid, et parim meetod HIVi seljatamiseks on õigeaegne ravi, kirjutab Eesti HIV-positiivsete võrgustiku kommunikatsioonijuht Raul Lindemann.


Kui varem oodati patsientidel muutusi immuunsüsteemis ja alles siis alustati raviga, siis nüüd soovitatakse HIVi ravida viivitamatult, enne kui viirus jõuab organismi kahjustada.

Uuringud on teinud selgeks, et HIV-patsientide ravimine antiretroviirusraviga kohe pärast nakatumist pikendab oluliselt patsientide eluiga, vähendab tuberkuloosi nakatumise riski ning ka teistesse bakteriaalsetesse infektsioonidesse nakatumise võimalust.

Ravimid vähendavad samuti HIV-patsiendi sekspartnerite nakatumise riski kuni 96 protsendi võrra, seega efektiivne ravi on HIVi ennetamise puhul võtmeküsimus. Täiskasvanud HIV-positiivsed patsiendid peaksid saama ravi isegi siis, kui nende immuunsussüsteem on veel täiesti normaalselt funktsioneeriv.

US Department of Health and Human Services tuli Washingtoni konverentsi raames välja soovitusega, et HIV-ravi peaks olema tasuta kättesaadav kõigile HIV-positiivsetele üle kogu maailma. Vaatamata tõdemusele, et õigeaegne ravi on tulemuslik, ei jõua paljud narkootikume tarvitavad inimesed ravini, väitis dr. Nora Volkow Washingtoni konverentsil.

Volkow märkis, et 70 protsenti süstivatest narkomaanidest jõuavad ravini oluliselt hiljem, kui narkootikume mitte tarbivad inimesed. Pole võimalik seljatada HIV-epideemiat, kui me ei kontsentreeru olulistele riskigruppidele.

Arstid on tihtilugu ettevaatlikud HIV-ravi pakkumisel narkootikumide tarvitajatele, kuna arvavad, et narkosõltlased ei pea kinni ravirežiimist ja seesugune hooletus viib ravimi suhtes resistentsuseni.

Samas vastavasisulised uuringud on näidanud, et tegelikult on narkootikumide tarbijad võimelised edukalt järgima ravirežiimi juhul, kui nende raviarst pakub metadoon-asendusravi ja ARV-ravi (antiretroviiruslik ravi) kombineeritult, väitis Volkow.

Riikliku allergia- ja nakkusinstituudi direktor Dr. Anthony Fauci väitel on nüüdseks olemas võimalus luua uus aidsivaba põlvkond. On olemas vaimustav pagas meditsiinilistest uuringutest, mis annab viiruse kohta olulise koguse taustinformatsiooni.

Tõenäoliselt olulisim teadmine on see, et me teame, kuidas HIV paljuneb ja levib, ütles Fauci. Just see annab meile viiruse seljatamiseks kõikvõimsa tööriista ning suuna mil viisil täiustada olemasolevaid antiretroviirusravimeid. Fauci sõnul on teadus viinud meid kaugele ära epideemia «pimeduse päevadest», mil patsiendid surid nädalate ja kuude jooksul abi saamata.

Tänase seisuga, kui 25-aastane inimene alustab ARV-raviga koheselt pärast nakatumist, võib patsient elada veel 50 aastat, ehk siis samavõrd pika elutsükli nagu HIV-negatiivne inimene.

Ravimid aitavad suurel hulgal HIV-patsientidel hoida oma viiruskoormuse madalal. Paremad ravimid, operatiivne diagnostika ja hea HIV-ravimite kättesaadavus peavad saama iga oma rahvast hooliva riigi prioriteediks.

Fauci sõnul saavad vaid 36 protsenti Ameerika Ühendriikides elavatest HIV-positiivsetest omale lubada regulaarset ARV-ravi ja selle tulemusel on madal viirusetase vaid 28 protsendil Ameerika HIV-patsientidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles