Politsei: Eestit ei laasta uus narkoaine

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüül Eesti kohtuekspertiisi instituudis.
Fentanüül Eesti kohtuekspertiisi instituudis. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei kinnitusel pole Eestisse jõudnud uut kanget narkootikumi, vaid narkosurmade kasvu taga võib olla diilerite poolt müüdavas segus oleva fentanüüli suur kogus.

«Eile mitmeski meediaväljaandes levis uudis, millest võib aru saada, nagu oleks Eestisse jõudnud uus ohtlik narkosurmasid põhjustav narkootiline aine fentanüül. Iseenesest on tõsi, et aine põhjustab üledoose ning on äärmiselt ohtlik,» rääkis Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplas. Ta lisas, et ekslik on nimetada fentanüüli Eesti kontekstis uueks aineks, kuna selle levik Eestis algas 2002. aastal.

Kõplase sõnul tingib fentanüüli kiire leviku see, et aine tekitab kiiresti sõltuvuse ning organismi harjudes tõusevad doosid oluliselt. «Puhta fentanüüli sisaldus pulbris, mida narkomaan tarvitab, on väga väike. Nii on ainet võimalik väga palju lahjendada,» selgitas politseinik. Ta lisas, et samast asjaolust tuleneb aine tarvitamisel ka suur üledoosi oht. «Kuna keskastme diilerid, kes ainet lahjendavad, ei tea tihti selle protsentuaalset sisaldust, võib segatud tulemis aine kontsentratsioon liiga kõrgeks jääda,» sõnas Kõplas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles