Eluoluline ravim kallines 18 korda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimite kallinemine teeb haigete elu keeruliseks.
Ravimite kallinemine teeb haigete elu keeruliseks. Foto: SCANPIX

Epilepsiahoogude ohjamiseks vajalik ravim, mis varem maksis pisut üle euro, on nüüd kallinenud 18 korda.

«Topiramate Sandoz 100 mg maksis veel kuu aega tagasi meile 1,27, nüüd aga maksime järsku 22,66 eurot,» vajub Pille (nimi muudetud) pea norgu, sest abikaasa teise ravimi Timoniliga läks umbes aasta tagasi samuti – nüüd ei kuulu enam kumbki rohi piirhinnaga ravimite alla, mida sai osta üsna taskukohase hinnaga, kirjutab Õhtuleht.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna peaspetsialist Agnes Männik selgitab, et piirhind tuleb ravimitootja ja riigi vahelisest kokkuleppest ja piirhinnad muutuvad, kui tuleb ravimirühma, Pille abikaasa puhul siis Timonili ja Topiramate omasse, uus soodsam ravim. «Sellepärast muutus Timonil automaatselt patsiendile kallimaks,» selgitas ta ja lisas, et ravimitootja ei pruukinud üldse selle hinda muuta.

Ametnik soovitab Pille mehele, kellele nüüd ainus sobiv ravim on kallinemise tõttu muutunud kättesaamatuks, taotleda haigekassalt lisahüvitist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles