Tallinna kesklinna söögikohas vallandus salmonelloosipuhang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitu inimest sai nädalavahetusel Tallinnas Vabaduse platsi lähedal asuvast kiirsöögikohast salmonelloosi, osa nakatunutest vajab haiglaravi.

«Käisime sõpradega laupäeva õhtul Taco Expressis kanavrappi söömas. Mina olin seal esimest korda, sõbrad olid ka varem käinud,» rääkis praegu Merimetsa nakkushaiglas viibiv Kersti.

Neiu sõnul hakkas tal pärast einestamist halb, ta oksendas, kõht oli lahti ja valutas kõvasti. Ta kannatas esmaspäeva hommikuni, kuid siis helistas kiirabisse ning ta viidi Merimetsa haiglasse. Haiglas pandi talle salmonelloosi diagnoos. «Ka mu kaks sõpra, kes seal koos minuga käisid, on kodus haiged ning mu palatikaaslane käis seal päev varem söömas ning sai ka sealt sama haiguse.»

Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaare sõnul said nemad täna hommikul terviseametist info, et  kuus Taco Expressi külastajat on haigestunud. «Väidetavalt sõid inimesed kebabi ja kanavrappi. Kahtlustatakse esilagu neid toitusid,» sõnas  Vahesaar.

Praegu on veterinaarametnikud kohal, vajadusel võetakse sealt proove ja tehakse analüüse. «Suure tõenäosusega võib tegemist olla ristsaastumisega, sest toidud on kuumtöödeldud ja  sinna ei tohiks jääda haigustekitajaid sisse,» arvas ametnik. Ta lisas, et tavaliselt on sel puhul tegemist salatite või lisanditega, aga ka köögitehnika kaudu võib saastunud toit kanduda üle valmistoidule. «Ka tööpindade ja töötajate käte kaudu, siin neid võimalusi on palju,» sõnas Vahesaar.

Ametniku sõnul ei saa hetkel rääkida salmonelloosipuhangust, sest pole veel labori kinnitust, et tegu oleks just selle haigusega. «Kliinilistes tunnustes viidati verisele kõhulahtisusele, aga seda võivad põhjustada ka teised haigused,» toonitas ta. Sel aastal pole nii suuri haiguspuhanguid Harjumaal olnud. «On olnud kahe-kolme inimesega üksikud juhtumid. Ka lasteaedades, koolides ei ole midagi olnud,» rääkis ametnik.

Taco Expressi omanik Raul Tomingas ütles ajakirjanikule, et sai nakkusest teada täna hommikul, kui nendeni jõudis ühe kliendi kaebus, ning on sellega tegelenud terve päeva. Täna on söögikohta käinud kontrollimas nii veterinaar- kui ka terviseameti inspektorid ning esialgu ei ole midagi leitud. Ka on kõik töötajad terved. Tomingas kinnitas, et kui peaks selguma, et tegemist on nende veaga, siis söögikoht vastutab täielikult ning vabandab.

Tomingase sõnul ei ole neil hetkel põhjust söögikohta sulgeda, kuna väidetava haiguspuhangu põhjust ei ole leitud ja ametnikel neile etteheiteid ei ole. Kella 14 ajal päeval sõid Taco Expressis inimesed lõunat ja mingeid silte või hoiatusi väljas ei olnud.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri sõnul on neil andmeid kuue haigusjuhu  kohta. Esimene teade tuli 1.septembril, teine teade oli päev hiljem ning 3. septembril anti teada neljast haigestumisest. Kõik kuus inimest on ameti andmetel haiglas ning nende diagnoos on ametlikult kinnitatud.

«Inimesed, kes hiljuti käisid selles toidukohas ja tunnevad end halvasti, peaksid pöörduma arsti poole. Muidu me selle haiguse leviku ulatust ja puhangu suurust kindlaks ei tee,» ütles Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles