Pesuainete kapslid mürgitavad väikelapsi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesupesemisel kasutatakse aina sagedamini pulbri asemel väikseid pesuaine kapsleid.
Pesupesemisel kasutatakse aina sagedamini pulbri asemel väikseid pesuaine kapsleid. Foto: SCANPIX

Suurbritannia arstide arvates peaksid nõudepesu- ja pesumasina pesuainetekapslid  olema lastekindlas pakendis, kuna mitmed väikelapsed on neid alla neelates viga saanud.

Rühm arste, kes on viimase 1,5 aasta jooksul ravinud viit nii viga saanud väikelast, kinnitasid, et pesuvahendi padjakesed on oluline rahvatervise probleem ning tootjad peaksid kiiresti ette võtma meetmeid, et parandada pakendamist, kirjutab Telegraph. Arstid dokumenteerisid viis juhtumit, kus lapsed vanuses 10 kuud kuni kaks aastat olid söönud neid kotikesi ning nende kõrid said tugevasti kahjustada.

Mõni laps vajas elustamist, ühel tuli teha operatsioon, kuna söövitavad kemikaalid kahjustasid tugevalt nende hingamisteid ja kurku.

Need pakendid sisaldavad pesu- või nõudepesuainet, mis on pakendatud pehmesse läbipaistvasse plastikkapslisse. Neid saab panna otse masinasse ja nad on muutunud kasutajate seas tänu oma mugavusele väga populaarseks.

Lastearst Lyndsay Fraseri sõnul on need kapslid majapidamistes tavalised, kuid kahjuks tunduvad need lastele väga atraktiivsed, kuna on erksavärvilised ja pehmed. «Et vältida tulevikus juhtuda võivaid õnnetusi, tuleks täiustada ohutusnõudeid ja teha pakendid lastekindlaks,» leiavad arstid.

«Enamik vedelatest pesuvahendite kapslitest ei ole pakitud lastekindlatesse konteineritesse ja pakendite ohutusstandardite järgimine on tootjate jaoks vabatahtlik.»

Arstide sõnul on nad teavitanud tootjaid nendest õnnetusjuhtumitest. Samuti leiavad meedikud, et vanematel on samuti oluline roll, et hoida neid laste käeulatuses eemal.

Suurbritannia mürgistusinfo keskus on saanud 2009/2010 ligi 4000 netipäringut pesuainekapslite  kohta. Selliste päringute arv on viimase viie aasta jooksul kahekordistunud ning pesuaine kapslitest on saanud kõige enam levinud majapidamisvahend, mida alla neelatakse.

Varem olid arstid hoiatanud, et lapsed on saanud tõsiseid silmakahjustusi, pärast kapsli puruks pigistamist. «Probleem on selles, et need kapslid ei maitse halvasti ning lapsed ei sülita neid välja, vaid neelavad alla ja see põhjustab laastavaid vigastusi,» rääkis anestesioloog Isabeau Walker Great Ormond Streeti haiglast.

«Lapsed avastavad maailma käte ja suuga ning paratamatult pannakse atraktiivsed kapslid suhu. Lastekindlad konteinerid oleksid väga mõistlikud. Samuti tuleks hoida neid lastele kättesaamatus ja nähtamatus kohas,» leidis arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles