Riiklik lepitaja: arstid kavandavad poliitilist streiki

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Pärn
Henn Pärn Foto: Mihkel Maripuu

Riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärna hinnangul näitavad arstide liidu streigiotsuses toodud nõudmised, et kavandatav streik tuleb puhtalt poliitiline.

«Kui streigi eesmärk on pidurdada arstide väljavoolu Eestist ja hoida ära tervishoiusüsteemi lagunemine muutes selleks rahastamise aluseid, siis on tegu poliitiliste motiividega, mille kohta pole minul lepitajana midagi öelda,» lausus Pärn.

Eesti seadus käsitleb streigi motiivina kollektiivlepingu küsimusi, milleks on töötasu ja puhkeaeg. Selles osas jõudsid läbirääkimised riikliku lepitaja juures kevadel ummikusse ja vormistati lahkarvamuste protokoll. 40 protsenti palka juurde polnud Pärna sõnul haigekassast lihtsalt kuidagi võimalik anda.

Pärna sõnul tekitab segadust streigi kavandajate väide, justkui oleks pärast seda veel peetud tööandjaga läbirääkimisi ja tehtud ettepanekuid konflikti lahendamiseks. «Ma ei tea, kas see tähendab uue lepitusmenetluse algatamist või mitte,» oli ta nõutu.

Tegelikult moodustavad meedikud praegu kaks leeri. Õdede Liit ja Tervishoiutöötajate Ametiühing peavad haiglate liiduga konstruktiivseid läbirääkimisi ja neil on toimiv leping. Teise leeri moodustavad Arstide Liit ja Tervishoiutöötajate Kutseliit, mille liikmed on otsustanudki nüüd streigi peale välja minna.

Pärn juhtis tähelepanu, et meie solidaarsuskindlustus põhineb riigieelarvel ja riigi majanduskasvu prognoosidel. «Võtta palgaraha haigekassa reservidest, nagu on ette pandud, pole mõeldav, sest tegu on püsikuluga, milleks tuleb ka edaspidi raha leida. Reservid pole üldse selleks mõeldud,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles