Majanduskriis sunnib USA mehi end steriliseerida laskma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriis sunnib USA mehi taas isaks saamisest loobuma
Majanduskriis sunnib USA mehi taas isaks saamisest loobuma Foto: Corbis / Scanpix
Ameerika Ühendriikide arstide sõnul on alates majanduslanguse algusest märgatavalt suurenenud meessoost patsientide arv, kes lasevad end steriliseerida, et mitte rohkem lapsi saada.

Vasektoomia populaarsuse kasvu ja majanduskriisi vahel võib arstide sõnul näha kaht seost: esiteks pole peredel praegu rahaliselt võimalik järelkasvu suurendada ning teiseks soovivad mehed operatsiooni ära teha seni, kuni neil veel töökoht ja tervisekindlustus olemas on, kirjutab Healthday.

New Yorgis asuva Viljakusmeditsiini Instituudi peakirurg Marc Goldstein ütles, et alates novembrist on vasektoomiakonsultatsioonide arv tema kliinikus võrreldes eelmise aasta sama ajaga 48 protsendi võrra kasvanud.

Samuti New Yorgis tegutseva Meeste Viljakusmeditsiini ja Mikrokirurgia Keskuse andmeil olid pooled end möödunud aastal steriliseerida lasknutest tegevad rahandusega seotud erialadel ning 36 protsenti lõikustest tehti aasta lõpupoole, septembrist detsembrini.

«Andsin igal reedel üks-kaks konsultatsiooni,» meenutas doktor Goldstein «Nüüd teen igal reedel kolm. Kasv on märgatav olnud.»

«Keegi ei tule ütlema, et laseb end steriliseerida, kuna aktsiaturg kokku kukkus,» selgitas Goldstein. «Enamik räägib, et on sellele juba pikka aega mõelnud ja see lihtsalt mõjutas nende otsust. Nad ütlevad, et kolme lapse erakooli eest makstes ei saa nad endale veel üht last lubada.»

Ka Meeste Viljakusmeditsiini ja Mikrokirurgia Keskuses tegutsev kliinilise uroloogia professor Harry Fisch rõhutas halveneva majandusolukorra tähtsust steriliseerimiste kasvus.

«Laste saamine on sageli rahaline küsimus ja kui raha on vähe, on loogiline, et inimesed saavad väiksema tõenäosusega lapsi. Ja kui nad sellele protseduurile mõtlevad, on just praegu õige aeg,» rääkis Fisch.

Clevelandi haigla uroloogiaosakonna juhataja doktor Stephen Jones kinnitas, et ka tema on täheldanud vasektoomia populaarsuse kasvu. Tema sõnul on selle operatsiooni nõudjate arv viimastel kuudel suisa 75 protsendi võrra kasvanud.

«Varem tegime iga nädal 40-45 operatsiooni, nüüd aga 70-75,» sõnas ta. «Mõned patsiendid olid mures, et võivad peagi tervisekindlustuse kaotada, aga mulle tundub, et enamik neist mõtleb pigem sellele, et ei saa ebakindlatel aegadel veel ühe lapse kasvatamisele pühenduda.»

Miami meditsiinikooli uroloogiaprofessor Charles Lynne ütles, et täheldas sarnast trendi ka 1991. aastal, mil Miamis tegutsenud lennufirma Eastern Airlines uksed sulges.

«Eastern oli üks suurimaid tööandjaid ja töötajate tervisekindlustus kehtis veel,» selgitas ta majanduse mõju pereplaneerimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles