Eesti on väikese laste suremusega riikide hulgas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti asub väikese laste suremusega riikide hulgas, selgub neljapäeval avaldatud ÜRO lastefondi UNICEF raportist.

Raporti kohaselt on kuni viieaastaste laste suremuskordaja 1000 elussünni kohta Eestis neli ja sellega jagab Eesti koos Austria, Belgia, Tšehhi, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Iirimaa, Itaalia, Monaco, Hollandi, Hispaania ja Sveitsiga tabelis 169. kohta.

Eestist eespool on Euroopa riikidest veel vaid Andorra, Kürpos, Soome, Island, Luxemburg, Norra, Portugal, Sloveenia ja Rootsi, kus laste suremuskordaja on 3 ning San Marino, kus laste suremuskordaja on 2.

Venemaal on laste suremuskordaja 12, Lätis kaheksa ja Leedus kuus.

Kõige hullem on olukord Sahara-taguses Aafrikas ja Lõuna-Aasias, kus mullu registreeriti ligi 80 protsenti kõigist maailma laste surmajuhtumitest, ilmneb UNICEFi aruandest. Tabeli tipus on Sierra Leone, kus laste suremuskordaja oli 185.

Laste suremus maailmas on 1990. aastast saadik vähenenud enam kui 40 protsendi võrra, kuid positiivsest arengust hoolimata sureb iga päev 19 000 alla viie aasta vanust last.

Kui aastal 1990 suri enne oma viiendat sünnipäeva 12 miljonit last, siis 2011. aastal 6,9 miljonit.

Väikelaste surma põhjuseks on peamiselt kas kopsupõletik, diarröa või malaaria. Ligi pooled neist surevad esimeste elukuude ajal. Enam kui kolmandikul juhtudest põhjustab surma alatoitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles