Igal viiendal eesti mehel on eesnäärmeprobleem

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

17. - 21. september on üle Euroopa kuulutatud uroloogia nädalaks, mille raames räägitakse meeste tervisega seonduvatest probleemidest. Eestis on fookus seekord seatud eesnäärmega seotud haigustele.

Eesti Uroloogide Seltsi juhi, Ida-Tallinna keskhaigla uroloogi Toomas Tamme sõnul on uroloogide soov, et patsiendid sel nädalal teadvustaksid, millised haigused kuse-suguelundites esinevad, millised on sagedasemad ja millised olulisemad haigused. 

Eesnäärme sagedasemad haigused on põletik, healoomuline suurenemine ja kasvaja. Kuigi need haigused on erineva tekkemehhanismi ja kuluga, võib nende puhul esineda ühe olulise kaebusena sagenenud urineerimine, millele lisanduvad pakitsustunne alakõhus ning uriinijoa katkendlikkus ja tugevuse vähenemine. 

Eesnäärme healoomuline suurenemine esineb umbes pooltel üle 50aastastel meestel ja juba 80 protsendil üle 60aastastel meestel. 15 – 20 protsenti eesti meestest kannatab eesnäärmepõletiku käes. Eesnäärmevähk on meeste vähipaikmetest kõige sagedasem ning teisel kohal vähisurmade põhjustest. Eesnäärme vähk diagnoositakse ühel mehel kuuest.

Tamm rõhutab, et uroloogia ei tähenda vaid operatsioone ja lõikusi: «Erialal, kus on tegeletud peamiselt kuse- ja suguteede haiguste kirurgilise raviga, on juurde tekkinud palju muid ravivõimalusi. Olulisel kohal on ravi tablettidega ja mitmed alternatiivsed tehnikad.» 

«Tervisemurega on mõistlik esmalt pöörduda oma perearsti poole. Vajadusel tehakse perearstikeskuses esmased  uuringud,» sõnab Eesti Perearstide Seltsi juht ja Järveotsa perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen. Ta lisab, et ka lähedased ja pereliikmed peaksid meestele südamele panema, et nad läheksid arsti juurde ennetavalt, kontrolliks.

«Kui kaebused puuduvad, ei ole 45aastasel mehel vaja eesnääret kontrollida tihemini kui iga nelja aasta  järel,» räägib perearst. «Meeles tuleb aga pidada, et oma terviseteadlikkuse eest vastutab iga inimene ise ja õigeaegselt avastatud haigused on kergemini ravitavad.»

Uroloogia nädala raames saab registreeruda tasuta vastuvõttudele Tartu Ülikooli meestekliinikus nii Tartus kui Tallinnas. Oodatud on üle 45aastased mehed, kes ei ole viimase aasta jooksul eesnäärme uuringutel käinud. Perearsti saatekirja tarvis ei ole ja  esmased uuringud on haigekassa kindlustusega meestele tasuta.

Uroloogia nädala raames saab end registreerida vastuvõtule numbril 7 319 100 või e-posti teel: meestekliinik@kliinikum.ee. Vastuvõtuajad saab teada registreerudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles