Ohtlikud ained tööl põhjustavad tuhandete inimeste surma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsient haiglas.
Patsient haiglas. Foto: SCANPIX
Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri (EU-OSHA) hinnangul sureb ohtlike ainetega kokkupuutumise tõttu töökohal üle 70 000 inimese aastas. Ohustatud pole ainult keemiatööstuses töötajad, vaid ka põllumajanduse, tervishoiu ja ehituse alal palgal olevad inimesed.

EU-OSHA sai äsja valmis töötajate tervisele ohtlikke aineid käsitleva aruandega ja selle järgi pole peamiseks riske suurendavaks teguriks töökohas kasutatavate kemikaalide hulk, vaid inimeste teadmatus – nii töötajad kui ka tööandjad pole piisavalt kursis ohutuse nõuetega.

«Keemiliste riskide juhtimine on eriti kehv väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes ning alltöövõtuga tegelevates ettevõtetes,» sõnas EU-OSHA direktor Jukka Takala.

«Ligikaudu 15 protsenti Euroopa töötajatest käsitseb enda sõnul keemiatooteid veerandi tööaja jooksul, kümme protsenti töötajatest on teatanud aurude sissehingamisest ning 19 protsenti tolmu, vingu ja suitsu sissehingamisest töökohal,» rääkis ta.

Eestis ohtlike ainetega seotud tööõnnetused väga sagedased pole, ütles agentuuri rahvusliku koordinatsioonikeskuse juht Tiit Kaadu. Samas jäävad ohtlike ainete käitsemisega kaasnevad ohutegurid ka siin endistviisi eritähelepanu alla, lisas Kaadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles