Emad loovutasid emaka tütrele

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon
Operatsioon Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel siirdati esimest korda Rootsi ajaloos Göteborgi haiglas emalt tütrele emakas. Projekti käigus said endale ema emaka kaks tütart.

«Protseduur läks hästi ja komplikatsioone ei tekkinud. Patsiendid tunnevad end hästi,» teatas projekti eestkõneleja Krister Svahn väljaandele The Local.

Kaks kolmekümnendates eluaastates emaka saajat käisid lõikusel laupäeval ja pühapäeval. Svahni sõnul läks kõik plaanipäraselt ning tütred tunnevad end hästi, kuid on pisut kurnatud. Ühel patsiendil oli emakas varem eemaldatud kasvaja tõttu, teine oli sündinud ilma emakata. Doonoriks olnud emad liiguvad juba omal jalal ringi. Ilmselt lastakse nad mõne päeva jooksul koju.

Svahni sõnul oli tegemist ühe pikaajalisemalt uuritud protseduuriga. Göteborgi ülikoolis kulus esmakordsete siirdamiste ettevalmistamiseks 14 aastat. Projekti nimel töötasid koos 40 teadlast, kes katsetasid kliinilist protseduuri nii hiirte kui ka suuremate loomade peal. Seega oli arstide meeskond enne keerukat lõikust aastaid koos treeninud.

Emakat on varem siirdatud 2002. aastal Saudi-Araabias kahe naise vahel, kes polnud omavahel suguluses.

Igal aastal sünnib ilma emakata Rootsis 14 tüdrukut ning praegu on Rootsis ligi 2000-3000 fertiilses eas naist, kes ei saa seetõttu lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles