Millal peab laskma kurgumandlid eemaldada?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Kuigi kohustuslikult ei saa kedagi mandlioperatsioonile saata, siis on teatud juhud, millal inimene peaks julguse kokku võtma ja laskma mandlid eemaldada.

Kõikvõimalike kohustuslike ravide aeg on möödas, aga kindlasti on soovitav mandlid eemaldada, kui mandlipõletikke on üle kahe korra aastas või need kulgevad väga raskelt, rääkis perearst ja Üleriigilise Perearsti Nõuandetelefoni 1220 arst-projektijuht Lauri Laas Vikerraadio saatele «Tervist!».

Teine oluline põhjus on südamehaigused – rütmihäired või südamelihaste põletikud, lisaks neerupatoloogiad ning ebaselgetel põhjustel tekkinud liigesepõletikud ja tursed.

Laas selgitas, et sarnaste haiguste põhjus võib peituda just mandlipõletikus, mis kulgeb sageli ka täiesti märkamatult. Mandlipõletiku käigus vabaneb hulk toksilisi aineid ja need võivad kahjustada nii neere, südant kui ka liigeseid, ütles ta.

Laas märkis ka seda, et aeg-ajalt ilmub vastuvõtule inimesi, kes tulevad jutuga, et nad peavad minema operatsioonile, kuna nende kurgumandlid on liiga suured. Suured kurgumandlid ei pruugi arsti sõnul aga sugugi probleemsed olla, pigem on ohtlikud põletikele halvasti reageerivad mandlid, mis jäävad haiguse korral väikeseks ja kattuvad mädakorkidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles