Haige pisipõnni aitamiseks koguti mõne päevaga 7000 eurot

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väikese Ida-Viru poisi Nikita Karpovi meditsiinilisteks läbivaatusteks Berliinis koguti sotsiaalvõrgustike abil viie päevaga 7000 eurot.

Nikita sündis 2011. aasta juulis ja laps tuli vaakumpumbaga ilmale tuua, kirjutab Põhjarannik. Peagi tõusis vastsündinul palavik. Last uuriti esmalt Kohtla-Järve ja pärast Tartu haiglas, kus talle pandi pelutav diagnoos – mädane meningiit.

Arstid võitlesid kaua Nikita elu pärast, aga ajukahjustuse eest ei õnnestunud last kaitsta. Väljakujunenud hüdrotsefaalia ehk vesipea vajab pidevat järelevalvet ja operatsioone. Nikita kannatab keskmiselt korra kuus langetõvehoogude käes. Oma lühikese elu jooksul on ta pidanud üle elama kolm ajuoperatsiooni ja kümmekond narkoosi, sest nii väikseid inimesi ei saa muidu tomograafia aparaadiga uurida.

Selleks, et last oleks vajadusel lihtsam haiglasse toimetada, kolis noor perekond Kiviõlist Kohtla-Järvele elama.

Väikese Nikita ema Tatjana Karpova ütles Põhjarannikule, et  seti.ee-s ja facebookis korraldatud kampaania näitas, kui palju on häid inimesi, kes ei suhtu ka võhivõõra lapse muresse ükskõikselt.

Saksamaale ülevaatusele

«Pole õige öelda, et me ei usalda Eesti arste. Nad tegid kõik endast oleneva. Tartu lastekliinikus öeldi, et Nikita tervis paraneb, näiteks juba praegu saab ta end ise küljele keerata. Mulle teeb aga muret, et lapse pea kasvab ja on juba praegu 55sentimeetrise ümbermõõduga – sama suur kui täiskasvanul. Saksamaale pöördusime abi saamiseks, sest tahaks ka sõltumatut arvamust,» ütles Karpova.

Kuna Tatjana luges haigekassa kodulehelt, et selliste välismaal toimuvate operatsioonide eest, mida on võimalik ka Eestis teha, kassa ei tasu, ta isegi ei pöördunud sinna abi saamiseks. Viie päeva jooksul tegi väikse Nikita pangaarvele annetuse 472 inimest. Kõige suurem ülekanne oli 500 eurot, keskmine annetus oli 15 eurot

Hetkel on kogutud summa, mis on vajalik lapse esmaseks ülevaatuseks Saksamaal.

Tutvunud Põhjaranniku poolt esitatud looga, ütles haigekassa Viru osakonna direktor Andrei Saitšuk, et soovitab siiski vanematel antud küsimuses lapse raviarstiga nõu pidada.

«Võimalik, et samalaadset tervishoiuteenust Eestis ei osutata ning haigekassale saab esitada plaanilise välisravi taotluse,» ütles Saitšuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles