TÜ kliinikum saab juurde kogemusnõustajaid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogemusnõustamist saavad TÜ kliinikumis enneaegsete laste vanemad. Pildil enneaegsena sündinud laps kuvöösis.
Kogemusnõustamist saavad TÜ kliinikumis enneaegsete laste vanemad. Pildil enneaegsena sündinud laps kuvöösis. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Lisaks lastekliinikule saab tulevast aastast kogemusnõustamist ka Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinikus ning hematoloogia-onkoloogia kliinikus.

Kahele Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku kogemusnõustajale lisanduvad tulevast aastast veel viis nõustajat, kes hakkavad jaanuarist tööle psühhiaatriakliiniku ja hematoloogia-onkoloogia kliiniku juures.

Nõustama hakatakse perekondi, kus laps on erivajadusega või rasket haigust põdev, aidates seeläbi parandada nende perede toimetulekut ja elukvaliteeti ning soodustada laste kasvuks ja arenguks vajaliku perekeskkonna kujunemist. Samuti saab tuge perekond, kuhu on sündinud laps enneaegselt.

Kogemusnõustamist viib läbi lapsevanem, kellel on endal samalaadne isiklik kogemus. Nõustaja ülesandeks on läbi enda kogemuse teisi toetada, kuulata ning neid vaimse tasakaalu saavutamisel aidata. Tavaliselt on kogemusnõustaja ka ise olnud sügavas kriisis, kuid on sellest välja tulnud ja soovib seejärel oma kogemuse baasil aidata teisi sarnases olukorras olevaid inimesi uue olukorraga kohanemisel ja toimetulemisel.

Mullu jaanuaris käivitas SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond Swedbanki annetuskeskkonna «Ma armastan aidata» abil lastekliinikus kogemusnõustamise pilootprojekti.

Projekti tulemusena leidis kliinikum, et vajadus nõustamisteenuse järele on suurem kui pilootprojektis pakutud kaheksa tundi nädalas. Samuti leiti, et nõustamist võiks pakkuda ka teistes kliinikutes.

«Potentsiaalsete abivajajate hulk Tartu Ülikooli kliinikumi kliinikutes on umbes 240 perekonda aastas,» selgitas ettevõtmise vajalikkust projektijuht Triin Lääne.

Selle aasta augustis korraldas Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühing uutele kogemusnõustajatele esmase koolituse. Aasta lõpus minnakse õppereisile Rootsi, Uppsala Ülikooli lastekliinikusse, kuhu lisaks kogemusnõustajatele kaasatakse ka teisi kliinikumi töötajaid.

Projekti rahastab Eesti-Šveitsi koostööprogrammi Vabaühenduste Fond ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital ligi 38 tuhande euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles