Patsientide nõukoda: arstikunsti ja äri vahele ei saa tõmmata võrdusmärki

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinitöötajate streik. Pildil TÜ Kliinikumi polikliinik.
Meditsiinitöötajate streik. Pildil TÜ Kliinikumi polikliinik. Foto: Sille Annuk

Eesti Patsientide Nõukoda teatab, et arstikunsti ja äri vahele ei saa tõmmata võrdusmärki – edukas arst ei ole reeglina edukas ärimees, ehkki on ka üksikuid erandeid.

Patsientide nõukoda on seisukohal, et  Postimehes avaldatud ülevaade edukate ja aktiivsete arstide poolt tervishoiuäris teenitud tuludest ei anna lahendust Eesti tervishoiu jätkusuutlikkuse tagamiseks.

«Tervishoiusüsteem vajab reforme, mitte analüüse ja arutelusid, nagu ütles Eesti Haigekassa uus juht Tanel Ross. Tervishoiusüsteemi reformimise mitmed lahendused on olemas OECD soovitustes, samuti WHO, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ning Praxise tehtud uuringutes, nende järeldustes ja ettepanekutes,» kirjutab nõukoda.

Patsientide Nõukoja hinnangul tuleb tervishoiusüsteemi kvaliteedi hindamise kriteeriumiks lugeda ravitulemust, mitte edukust ja aktiivsust. Neid ravitulemusi tuleks ka mõõta ja hinnata. Analoogiliselt tuleb valitsuse tööle hinnangu andmisel valida mõõdupuuks elanikkonna rahulolu, mitte rahvusvahelised edetabelid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles