Kas kalorite piiramine aeglustab vananemist?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Levinud arvamuse kohaselt võib tarbitava kalorihulga piiramine aeglustada vananemisprotsesse. On see tõsi?

Shape.com’i toitumisekspert selgitas, et hiirtega läbi viidud uuringud on näidanud, et kalorite piiramine pikendab eluiga kuni 65 protsenti. Kuid me ei ole hiired ja mitte kõik, mis töötab hiirte peal, ei ole inimeste puhul täpselt sama. Lisaks ei ole tema sõnul häid tõendeid selle kohta, et pidev kalorite piiramine aitaks tegelikult mõistlikul viisil eluiga pikendada. Mõistlikul viisil tähendab seda, et kui sa näiteks tarbid 25 protsenti vähem kaloreid, kui su keha tegelikult vajab, pikendad sa sellega võib-olla tõesti oma eluiga kuue kuu võrra, ent see võib ühtlasi tähendada ka madalamat kehatemperatuuri, kehvemat ainevahetust ja potentsiaalselt madalamat libiidot.

Siin on aga kolm mittepiiravat, proaktiivset strateegiat, mille vananemisprotsessi aeglustav toime on leidnud tõestust.

Igapäevane mediteerimine

Mediteerimine on üks võimsamaid viise aju tervise parandamiseks ning kroonilise stressi ja vananemisega kaasneva kognitiivsete võimete languse vastu. Kui nii võtta, võib rahulikult mahaistumine, mõtete väljalülitamine ja hingamine olla parim viis oma eluea pikendamiseks. Võta eesmärgiks võtta iga päev kümneks kuni kahekümneks minutiks aeg maha, lülitada välja telefon, sulgeda sülearvuti ja teadlikult hingata.

Regulaarne treening

Treening on võimas vananemisvastane vahend nii kehale kui ajule. Regulaarsetel madala ja kõrge intensiivsusega treeningutel on positiivne toime neurotransmitterite ja kasvufaktorite eraldumisele, mis hoiavad aju noore ja tervena.

Kalamaksaõli-toidulisand

Kalamaksaõli on kasulik südamele ja nahale, kuid see võib aidata aeglustada ka kromosoomide vananemist ja seega bioloogilist vananemist tervikuna. Uuringud näitavad, et kalamaksaõlis leiduvate rasvhapete tarbimine suures koguses võib tugevdada kromosoomide otstes asuvaid telomeere, mis takistavad nende lahtihargnemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles