Parim kaalulangetustempo on umbes kaks kilogrammi kuus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste osakonna eksperdi Tagli Pitsi sõnul peaks kaalu langetamine toimuma aeglases tempos – parim tempo on umbes kaks kilogrammi kuus, maksimaalselt neli.

Kaalu alandamiseks ei saa ette anda toitumiskava, mida tihti tehakse, vaid inimene peab ise endale selgeks tegema toitumise põhitõed ning neid siis järk-järgult oma eluviisi sisse viima, kirjutab ta Meditsiiniuudistes.

Üldjuhul on kaalu alandamise aluseks reegel – kuluta rohkem kui toiduga omastad, kuid samas ei tohi unustada, et oluline on kogu toitumine tervikuna, mitte ainult kilokalorite lugemine. Tihtipeale saab see hoopis takistuseks.

Pitsi soovitab alustada väikestest muudatustest ja järk-järgult. Näiteks ei pea panema leivale võid-margariini, selle asemel sobib toorjuust või hoopis paar tomati-kurgiviilu. Rasvu ei pea kartma, kuid tuleb vaadata, millistest allikatest need tulevad. Eelistama peaks kalarasvu, pähkleid-seemneid-mandleid. See omakorda tähendab, et liha- ja piimatoodete puhul tasuks valida väiksema rasvasusega tooteid – näiteks asendada võimaluse hapukoor maitsestamata jogurti või vahukoor piimaga. 

Lihatoodetes leiduvad rasvad on tihtipeale silmale nähtamatud ehk nn peidetud rasvad. Üldjuhul on tegemist ka küllastunud rasvhapetega, mille saamist peaks vähendama. Seega tuleks kõikvõimalike pooltoodete asemel valida maitsestamata lahja (linnu)liha.

Janu korral tasub alati eelistada vett. Karastusjooke ja alkoholi tarvitage võimalikult harva. Esimeses leidub palju suhkrut. Alkohol aga annab märkimisväärselt lisaenergiat, mida kaalulangetajal kindlasti vaja ei lähe (1 gramm puhast alkoholi annab 7 kcal).

Piim on hea kaltsiumiallikas, kuid päevas liiter piima juua on kindlasti palju. Piima­sõbrad peaksid piirduma ühe-kahe klaasiga. Mahlast võib küll saada veidi vitamiine, ent oluliselt vähem kiudaineid kui tavalisest puuviljast. Seetõttu tuleks võimalusel eelistada mahlale alati tervet vilja või marju. Vähendage või ärge lisage kohvile-teele suhkrut, mett, koort.

Et saada enam vitamiine ja mineraalaineid, tuleks süüa rohkelt puu- ja köögivilju ning eelistada täistera­jahust tooteid. Eriti tuleks tähelepanu pöörata köögiviljade söömisele, sest keskmiselt annavad köögiviljad (v.a kaunviljad) vaid umbes 30 kcal 100 grammi kohta ehk 500 grammi köögivilju annab sama palju energiat kui kaks-kolm šokolaadi-vahvlikompvekki.

Meeles tuleb pidada sedagi, et toitumine ja liikumine käivad alati käsikäes. Kõik täiskasvanud inimesed peaksid olema aktiivsed vähemalt 30 minutit päevas. See ei tähenda alati kiiret metsajooksu, piisab ka maakaevamisest, kui see higi lahti võtab. Kaalulangetajal on liikumine eriti tähtis, sest aitab see ühelt poolt kiirendada ainevahetust ning teiselt poolt tõhusamalt kulutada liigseid kilogramme.

Kui ülekilosid on palju, tuleks arsti juures teha kindlaks oma füüsiline võimekus ja alles siis tasa ja targu liikumisega tegelema hakata. Alustuseks on sobilikud tegevused, millega kaasnev koormus liigestele oleks võimalikult väike – ujumine, kõndimine, rattasõit, suusatamine. Meeles tuleb pidada, et liigne füüsiline koormus ei ole samuti hea.

Üldse on mõttekas enne kaalu alandamist käia läbi perearsti juurest ja vaadata üle kogu oma tervise seisukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles