Regionaalhaigla arstid sooritasid edukalt üliharuldase operatsiooni

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bentall-lõikus
Bentall-lõikus Foto: Alari Paluots

Märtsi lõpus sai 36-aastane veritsustõbe ehk hemofiiliat põdev mees Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) arstide käe all aordi ehk kõige suurema veresoone ja selle klapi proteesi, milleta oleks ta elu võinud lõppeda aordi lõhkemisega. 

Patsientidele, kelle veri ilma spetsiaalse ravimita ei hüübi, tehakse südameoperatsioone, eriti aordi- ja aordiklapi samaaegset proteesimist ka mujal maailmas üliharva. Väga suur veritsusrisk teeb sellise lõikuse planeerimise ja sooritamise äärmiselt keerukaks. 

PERHi arstidel tuli aga rinda pista tõelise katsumusega – opereerida raske A-hemofiilia vormiga meest, kellel puudub üks vere hüübimiseks vajalikest valkudest, kaheksas hüübimisfaktor. Selliste haigete puhul on regionaalhaigla arstidel kogemusi ortopeediliste operatsioonide ehk liigeste proteesimisega, südameoperatsioonide kogemust polnud aga seni üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles