Mooruspuumari leevendab magusaisu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooruspuu marjad
Mooruspuu marjad Foto: Biomarket

Kuivatatud mooruspuumarjad mekivad mesimagusalt ning sobivad hästi magusaisu leevendamiseks ja organismi mineraalainetega varustamiseks.

Tervisliku suupistena varustavad mooruspuu marjad keha rikkalikult raua, kaltsiumi ja kaaliumiga, kirjutab toitumisspetsialist Agnes Männiste Biomarketi kodulehel.

Mooruspuu liike on mitmeid, kuid kõige tuntumad neist on valge, must ja punane. Ent nii ei kutsuta neid marjade värvi, vaid puu õiepungade ja lehtede värvi järgi. Õigupoolest võivad ühe mooruspuu küljes kasvada erinevat värvi marjad – kahvatutest valgetest kuni purpurpunaste ja isegi mustadeni.

Mesiselt magusa mekiga mooruspuumarjad sarnanevad kujult põldmarjadega või vaarikatega ning võivad kasvada kuni kaheksa sentimeetri suuruseks. Marjad sobivad söömiseks nii värskelt kui kuivatatuna.

Mooruspuumarjad on tulvil mitmeid olulisi vitamiine ja mineraalaineid, kõige rohkem kaaliumi, mis toetab lihaste ja närvisüsteemi normaalset tööd ning aitab säilitada vererõhu normaalse taseme. Samuti on kuivatatud mooruspuumarjad rikkalik kaltsiumiallikas. Kaltsium toetab kehas mitmeid olulisi funktsioone, sealhulgas hoolitseb luude ja hammaste tervise eest, toetab seedeensüümide tootmist ja energia ainevahetust.

Veel sisaldavad mooruspuumarjad palju rauda, mis aitab kehas hapnikku transportida, toetab punaste vererakkude tootmist ja immuunsüsteemi normaalset tööd ning aitab vähendada väsimust.

Magusad valge mooruspuu marjad ergutavad neerude tööd, parandavad vere kvaliteeti, hoiavad tänu kiudainetele seedimise korras ja tasakaalustavad veresuhkru taset.

Lisaks mineraalainetele sisaldavad marjad antioksüdante karotenoide ja tanniine, kiudaineid, B2, B3, C- ja K-vitamiini ning rasvhappeid linool- ja steariinhapet. Näksi neid magusaid marju niisama toidukordade vahel või kui magusaisu ei anna asu, samuti saab neist toitva hommikusöögi jogurtile või müslile lisades. Soovitame päevas süüa vähemalt peotäie mooruspuumarju.

Traditsioonilises Hiina meditsiinis on marjade kõrval juba sajandeid kasutatud ka mooruspuu lehti ja koort, samuti on mooruspuu lehed peamine toiduaine siidiusside jaoks. Hiinlased on neid kasulikke marju kasutanud koguni seksuaaliha tõstmiseks ning juuste hallinemise ennetamiseks, palaviku alandamiseks ja valu vaigistamiseks.

Valge mooruspuu marjad kasvavad näiteks Pakistanis Hunza orus, kus need on olnud juba pikka aega kohalikele elanikele oluliseks elatusallikaks ja toiduaineks. Marjad kasvavad järskudel astangulistel nõlvadel, mida niisutatakse mineraalirikka allikaveega või liustikest sulanud veega. Sellises pinnases kasvavad eriti toitainerikkad viljad.

Mooruspuumarju korjatakse hilissügisel käsitsi või raputatakse õrnalt puu okstelt maas olevatele kogumislinadele. Seejärel marjad puhastatakse ülimalt ettevaatlikult, et nende õrn nahk ei puruneks. Marjad kuivavad päikese käes ning kuivamise järel sorteeritakse need veelkord läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles