Amet hoiatab ohtlike soovituste eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vett ei tasu liiga palju juua.
Vett ei tasu liiga palju juua. Foto: SCANPIX

Terviseamet teatas oma sotsiaalmeedia kontol, et osa kiropraktiku veejoomise soovitustest kõlavad kui liialdus või on lausa ohtlikud.

«Kõik ei ole kuld, mis hiilgab. Leidsime Naisteka lehelt artikli, kus «tuntud kiropraktik» Karl Pärjamäe annab nõu veejoomiseks. Kuna osa nõuannetest kõlavad selge liialduse või koguni ohtlikuna, siis olgu kohe ära öeldud, et kiropraktiku soovitatud kuni seitse liitrit vett päevas ei pruugi lõppeda hästi,» kirjutas amet oma sotsiaalmeedia kontol.

Nii suure koguse puhta vee joomise tulemusel võib tekkida hüponatreemia, tõdes terviseamet. Hea on teada, et organismi veevajadus on 28–35 ml kehakaalu kilogrammi kohta. Näiteks 60 kg kaaluval inimesel on päevane veevajadus umbes 2 liitrit, 70 kg kaaluval inimesel kuni 2,5 liitrit, mis saadakse nii päevajooksul tarbitud söökidest kui ka jookidest.

Amet tõi ka välja, et Karli põhisoovitus (sisuturundus) on, et inimesed eelistaksid kraaniveele kannfiltreid ehk filtreeritud vett. Terviseamet on seisukohal, et Eestis on kraanivee kvaliteet väga hea. «Filterkannud ei paranda tegelikult kraanivee kvaliteeti, vaid muudavad üksnes selle maitset ja värvust. Näiteks saad filtreerimisega eemaldada veest kloori, see aga loob soodsa pinnase bakterite kasvuks,» tõdes amet ja lisas, et seega ei saa igaks juhuks veefiltri kasutamist pidada kuidagi põhjendatuks. Lisaks tuleb arvestada riskiga, et filtreeritud vesi võib kiiresti muutuda joomiskõlbmatuks ja lausa tervisele ohtlikuks.

«Mõelge enne otsustamist ja ärge tehke pimesi vigu, mida soovitab selle loo ekspert!» ütles terviseamet.  

Loe siit ka kiropraktiku vastulauset ning terviseameti kommentaari sellele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles