Kiropraktik süüdistab terviseametit laimamises (6)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Pärjamäe
Karl Pärjamäe Foto: Jaanus Lensment

Tuntud kiropraktik Karl Pärjamäe on nördinud, sest eile jagas terviseamet oma Facebooki lehel hoiatavat teksti, milles Pärjamäe sõnul tõlgendatakse tema nõuandeid valesti.

«Ärkasin täna hommikul ebameeldiva uudise peale, et minu vee tarbimise alast infot on Eesti terviseameti poolt nende endi Facebooki leheküljel valesti tõlgendatud. Nimelt on aluseks üks sisuturunduse artikkel, kus on kasutatud minu tsitaate põimitult ülejäänud artikli/müügitekstiga. Üllatav oli minu jaoks terviseameti pinnapealne lähenemine ning sõnastuse eiramine ja seejärel moondunud sõnumi levitamine,» oli Pärjamäe nördinud. Tema sõnul on tema mõtete väär tõlgendamine tekitanud küsimusi paljudes tema tuttavates ja patsientides.

Terviseametile saadetud kirjas rõhutab Pärjamäe, et ta ei ole kunagi soovitanud kõigil inimestel juua vähemalt seitse liitrit vett päevas, vaid on öelnud, et inimese vee tarbimine võib soojas kliimas ja suure füüsilise aktiivsuse korral ulatuda kuni seitsme liitrini päevas. Ta viitab rahvusvahelise tööorganisatsiooni soovitustele selle kohta, et raskete metsatööde korral peaks jooma vähemalt viis liitrit vett päevas.

Lisaks vihastas Pärjamäed see, et terviseameti hoiatusest jääb mulje, nagu soovitaks ta juua üksnes filtrivett, samas kui oma sõnul rõhutab ta Eesti kraanivee puhtust ja kvaliteeti. «Kindlasti ei väida ma, et veefiltreerimisüsteemid oleksid igale kodanikule vajalikud, ega kritiseeri ma ka meie kraanivee kvaliteeti,» oli kiropraktik pahane. Samas julgen ka isiklikust kogemusest väita, et nii mõneski elamus (eriti korteriühistutes) ei ole kraanivee kvaliteet kaugeltki optimaalne,» lisas ta.

Terviseamet vastas kaebusele

Eile õhtul postitas terviseamet oma Facebooki lehel vastuse Pärjamäe pahasele kirjale. Oma vastuses põhjendab amet oma avaldust sotsiaalmeedias. Terviseamet selgitas, et Naistekas ilmunud artiklist, kus Pärjamäe sõna võtab, ei selgu, missuguseid toitumisharjumusi, elukohta või füüsilist aktiivsust kiropraktik silmas peab. «Kuna naisteka lugejate hulgas võib, aga ei pruugi olla sõjaväelasi või ekstreemsportlasi või Hawaiil või mõnes muus valdavalt troopilises piirkonnas elavaid inimesi, siis pidas terviseamet vajalikuks juhtida inimeste tähelepanu, et nad sedasorti ekstreemsustega kergekäeliselt kaasa ei läheks,» kirjutab terviseamet.

Lisaks väidab terviseamet, et Pärjamäe ütlustest jääb mulje, et Eesti kraanivees võib leiduda tervist kahjustavaid reostusaineid, pestitsiide või raskemetalle. «Eestis ei tule kuskil kraanidest reostunud ega pestitsiide sisaldavat vett. Isegi kui oleks nii, et vette satuks pestitsiide, siis filterkannuga neid sealt ei eemalda. Küll aga võib filterkannu vesi reostuda, kui tarbija pole filtri vahetuse ja kannu puhastamise osas piisavalt hoolas,» hoiatab terviseamet. «Raha eest võib kõike promoda, aga paluks edaspidi ilma äärmuste ja liialdusteta,» lõpetab terviseamet oma vastuse.

Terviseameti hoiatuse põhjal ilmus samal teemal artikkel ka Postimehe terviseveebis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles