Ekspert: seda värvi voodipesu tuleks vältida (1)

PM Tervis
Copy
Voodipesu värv võib mõjutada und
Voodipesu värv võib mõjutada und Foto: Shutterstock

Hea uni on tervise ja heaolu jaoks väga oluline. Liiga palav tuba, stress, öötundideni sinist valgust kiirgavad ekraanid võivad hoida ärkvel. Kuid põhjus võib peituda ka voodipesu värvis, vahendab Ideal Home.

Uneeksperdid väidavad, et valge voodipesu võib pärssida kvaliteetset und.

«Kui rääkida linadest, siis on parimad kollased, oranžid, punased ja mustad toonid, kuid hoidke valgetest ja (erksatest) sinistest eemale,» ütleb uneekspert Dorothy Chambers.

Miks valge voodipesu und mõjutab?

«Arvatakse, et need värvid (valge ja helesinine) võivad mõjutada melatoniinitaset,» selgitab Dorothy.

Melatoniin on organismis looduslikult esinev hormoon, mis kontrollib unemustreid. Melatoniini tootmine ajendab jääma magama ja vähendab tõenäosust, et öösel üles ärgatakse.

Uneteaduse uuringprogrammi Sleep Junkie raames küsitleti enam kui 1000 täiskasvanut, et uurida magamistoa paigutuse ja värvi mõju une kvaliteedile. Valgete linade vahel magamine seostus kesisema unega. Leidude paremaks mõistmiseks tuleb värvi käsitleda kui valgust. National Library of Medicine vahendab, et ereda sinise ja valge valgusega kokkupuude mõjutab ööpäevaseid rütme. Need on 24-tunnised tsüklid, mis aitavad kehal olulisi funktsioone täita.

Päevasel ajal võib ere valgus parandada jõudlust ja tähelepanu. Öine kokkupuude sinise ja valge valgusega võib aga panna aju arvama, et on veel päev. Sellega võib kaasneda melatoniini vabanemise pärssimine.

Seega võib valge voodipesu, mis peegeldab kõige rohkem valgust, hoida meid pärast päikeseloojangut suurema tõenäosusega ärkvel.

«Uuringud näitavad, et neutraalsed värvid sobivad kõige paremini magamistuppa, kuna need pakuvad rahustavat ja lõõgastavat õhkkonda, kuna ärksad värvid võivad häirida tähelepanu ja isegi ärritada silmi, kui proovite ööuneks valmistuda,» nendib Chambers.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles