Lapsed tohivad mandariine süüa korraga vaid paarikaupa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariine ei tohiks liiga palju korraga süüa.
Mandariine ei tohiks liiga palju korraga süüa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Pühade ajal on risk ülesöömisele ka lastel, kelle organism on aga Tallinna Lastehaigla endokrinoloogiaosakonna juhataja Ülle Einbergi sõnul targem kui täiskasvanute oma.

«Pühade ajal sagenevad mõnevõrra kõhuvaluga arsti poole pöördumised, kuid ühtegi ekstreemset juhtu seoses sellega ei meenu,» ütles Einberg. «Samas on laste organism targem kui täiskasvanute oma - kui lapsed liialdavad mingit liiki toiduga, šokolaadi või puuviljaga, siis sellega nad ka piirduvad ega söö seejärel kõike muud lisaks.»

Samuti ei juhtu Einbergi sõnul alati midagi väga halba, kui terved lapsed suhteliselt lühikese aja jooksul aastas toiduga liialdavad - jõuluaeg ja vanavanemate lauas ülesöömine kestab kõigest nädala. «Pigem on probleem selles, mida ja kuidas süüakse ülejäänud aasta jooksul, kuidas kujundatakse harjumusi, mis saadavad inimest terve tema elu,» rõhutas ta.

Mandariine soovitab Einberg aga süüa kaks-kolm vahepaladena muude toidukordade vahepeal, kuna tsitruseliste liigsöömine võib põhjustada kõhuvalu ja allergilist reaktsiooni. «Sama tähtis, kui nendega piiri pidamine, on siiski ka mandariinide ülepesemine,» lisas arst.

Einbergi sõnul peaks vanemad paika panema nii pühade kui ka tavaliste päevade toidureeglid. Näiteks toob ta välja:

  • Pidada piiri suhkru tarbimisega, pidades silmas, et suhkur on peidetud paljude valmistoitude sisse, loomulikult ka kõigesse magusasse ja mullijookidesse, sh väga suurel hulgal Coca-Colasse;
  • Seada sisse reegel, et kommi süüakse ühel korral nädalas, nt laupäeval. Muul ajal asendada kommid ja šokolaad kuivatatud puuvilja-pähkliseguga.
  • Olulisemaks tervise alustalaks on sportlikud harjumused. Kui laps on söönud liiga palju või liiga valesti, siis tasakaalustamiseks võiks ta minna õe lume sisse mängima, suusatama, uisutama või spordisaali. Kindlasti ei tohi lapsed jääda pikaks ajaks koju arvutiekraani taha ja diivanile, sest ühel kurval päeval võib see viia kõhunäärme väsimiseni ja suhkruhaiguseni.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles