Ameerikas nõutakse magustajate vähendamist karastusjookides

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks pudel karastusjooki katab kümnendiku või enam täiskasvanu päevasest energiavajadusest.
Üks pudel karastusjooki katab kümnendiku või enam täiskasvanu päevasest energiavajadusest. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika terviseametnikud pöördusid karastusjookides sisalduvate magustajate koguste vähendamiseks toidu- ja ravimiameti poole.

Ameerika tervisetöötajad peavad karastusjookides sisalduvaid magustajaid, nagu kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup ja sahharoos, tervisele ohtlikuks, kirjutab New York Times.

Toetudes teaduslikele uuringutele ütlevad nad, et seos karastusjookide tarbimise ja ülekaalulisuse vahel on olemas. Karastusjoogid on kõige suuremad ja levinumad suhkrupommid ameeriklaste menüüs.

«Joon igapäevaselt teed ühe teelusika täie suhkruga. Tean, et suhkur ei ole mürk, kuid muret valmistab suhkrujookide liigne tarbimine,» rääkis teaduskeskuse juhataja Michael F. Jacobson.

Teaduskeskus pööras tähelepanu magustajate vähendamisele ka hommikuhelvestes ja snäkkides ning soovitas korraldada laiahaardelise õpetliku kampaania tarbijate teadlikkuse tõstmiseks.

Tuntumad karastusjookide firmad on teadlikud kasvavast survest vähendada magustajate koguseid oma toodetes. Osa tootjaid on leidnud juba hästimüüva alternatiivi. Näiteks PepsiCo kasutab oma joogis Trop50 taime nimega steviat ehk suhkrulehte, mis on kolmsada korda magusam kui suhkur ja seejuures kalorivaba.

Coca-Cola, Pepsi ja Dr Pepper lõid aga uued müügiautomaadid, mis näitavad ostjale nupule vajutamisel konkreetse toote kalorisisaldust.

Suhkrustele karastusjookidele pannakse süüks mitmeid laste ja täiskasvanute seas levivaid tervisehädasid nagu rasvumine, kõrgvererõhutõbi, diabeet ja reuma. Selliste probleemidega seisavad petitsiooni allkirjastanud tervisetöötajad silmitsi iga päev.

New Yorgi ülikooli toitumisteadlase Marion Nestle'i sõnul sisaldub tavalises pooleliitrises karastusjoogis kuni 16 teelusikatäit suhkrut. «Kuna see on lahustatud kujul, siis selle peale sageli ei mõelda,» tõdes ta.

«Kui me tahame rahva tervist parandada, peame midagi ette võtma. See on lausa hädavajalik, et F.D.A (USA toidu- ja ravimiamet - toim.) kasutaks oma mõjuvõimu muutmaks suhkrujoogid ohutumaks,» ütles Harvardi professor Walter Willett.

Ameerika Karastusjookide Assotsiatsioon täheldas, et alates 1998. aastast on keskmine kalorite hulk karastusjookides langenud 23 protsenti. Seda sellepärast, et veepudelite ja ka teiste madalakaloriliste jookide müük on suurenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles