Uuring: kirsimahl aitab lihasvalu leevendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kirsimahl aitab lihasvalu leevendada
Uuring: kirsimahl aitab lihasvalu leevendada Foto: AFP / Scanpix

USAs Oregonis asuva Health and Science Universitys tehtud uuring näitas, et kirsimahlaga saab lihasvalu leevendada.

Uurijate sõnul on kirsimahl tervislik alternatiiv valuravimitele, kirjutab STT.

Uuring näitas, et kirsimahla eelistavatel pikamaajooksjatel oli võrreldes teiste sama distantsi läbivate jooksjatega vähem lihasvalu.

Uuringus osales 60 jooksjat vanuses 18 – 50 eluaastat. Osa katsealustest jõi nädal enne võistlust kaks korda päevas kolm detsiliitrit kirsimahla.

Pärast võistlust pidid katsealused määratlema astmestikus 0 – 10, kui tugev lihasvalu neil tekkis.

Kirsimahla joonud määratlesid oma lihasvalu võrreldes teistega kuni kahe astme võrra väiksemaks.

Teadlaste arvates aitavad lihasvalu leevendada kirssides leiduvad antotsüaanid, mis tekitavad kirsside viljaliha ja mahla punase värvuse.

Antotsüaanidel on ka põletiku tekkimist ära hoidvaid ja valuvaigistavaid omadusi, mille tõttu nad toimivad sama moodi nagu valuvaigistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles