Üheksa üllatavat vilja, mis grillile visata

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šašlõkk ja köögiviljad
Šašlõkk ja köögiviljad Foto: Grillfest.ee

Kanakoivad ja searibid ei ole ainsad toidud, mis grillile sobivad. Ka paljud tervislikud, vitamiinidest ja vajalikest toitainetest pakatavad viljad võib vahelduseks kuumale grillile asetada. Huffington Post tegi nimekirja viljadest, mis pakuvad grillides uusi ja huvitavaid maitseid.

Salatit peetakse tavaliselt grillroa lisandiks, kuid tegelikult võib Rooma salati panna liha kõrvale grillile. Tervislikku toitumist propageeriva veebilehe bestowed.com asutaja Heather Bauer soovitab Rooma salati pooleks lõigata, oliiviõli ja äädikaga pintseldada ning soola ja pipraga maitsestada. «Grilli kuni salatile tekib grillresti muster, keera ümber ning grilli veel umbes kolm minutit,» soovitas Bauer.

Arbuusi grillimine lisab magusale viljale põneva suitsumaitse. Bauer soovitab arbuusi viiludeks lõigata, lisada natuke soola ning siis grillida.

Traditsiooniliste lisandite asemel võib grill-liha ja burgerite kõrvale pakkuda ka grillitud mangot, mis sisaldab palju kiudaineid ning B6-, A- ja C-vitamiini.

Portobello seened sisaldavad toitaineid, mida on teistest toitudest keerulisem saada, näiteks seleeni, ning sobivad hästi grillimiseks. Bauer ütles, et keskmine portsjon portobello seeni annab 21 protsenti päevasest seleenivajadusest ning kolmandiku soovituslikust päevasest vase kogusest. Baueri sõnul sobivad portobello seened ka kaaliumi allikaks, sisaldades kaaliumi sama palju kui banaanid. Enne grillimist tuleks seened puhastada, eemaldada seenejalad, asetada taldrikule eosed ülalpool ning valada üle oliiviõli, sibula, küüslaugu ja äädika seguga. Siis jätta seened tunniks seisma ning grillida kümme minutit.

Kana- ja krevetivarrastele võib lisada ka viinamarju, mis ei sisalda rasva, kolesterooli ega naatriumi, küll aga C- ja K-vitamiini.

Ananassi grillimine muudab vilja maitse veelgi tugevamaks. Bauer soovitab ananassi viiludeks lõigata, pruuni suhkru ja kaneeliga üle puistata ning lasta enne grillimist pool tundi seista. Ananassiviile võiks grillida mõlemalt poolt umbes viis minutit. Toitumisspetsialist Dawn Jackson Blatner soovitab grillitud ananassi või banaani koos jogurti või vahukoorega magustoiduks pakkuda.

Spargel on maitsev viis suurendamaks köögiviljade tarbimist. Pese ning lõika spargel väiksemateks tükkideks, aseta kilekotti, lisa oliiviõli ning raputa suletud kotti, et spargel saaks õliga kokku. Aseta sparglitükid grillile ning raputa peale veidi soola ja pipart.

Kastes maasikad palsamiäädikasse ja suhkrusse ning seejärel paar minutit grillides saab maitsva ja huvitava roa.

Bauer soovitab virsikud pooleks lõigata, nahaga pool all taldrikule asetada, pigistada peale sidrunimahla ning maitsestada soola, suhkru ja kaneeliga. Seejärel tuleks virsikud samuti nahaga pool all grillile asetada ning grillida kaane all umbes kolm minutit, ümber pöörata ning grillida umbes kaks minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles