Infotulv on ju meeletu, selles orienteerumine on samuti pea võimatu. Mida siis tegema peaks?
Kuigi ma ei igatse nõukogude aega tagasi, olen põlvkonnast, kes sai veel süüa tõelist sardelli ja viinerit: see oli naturaalne ja maitsev. Nüüd on need nii ära ratsitud: Euroopa Liidu direktiividega kokku viidud, ja see on probleem. Mul on kahju, et meid niimoodi lollitatakse. Aga minu kui arsti funktsioon on just nendele asjadele tähelepanu pöörata, et kuulge, inimesed, mõelge. Toon välja kolm võimalust, millest juhinduda:
- käia supermarketis, osta ja süüa kõike seda, mis seal on, lähtudes aruasaamast, et olen nii elanud ja elan edasi;
- teine võimalus on 180 kraadi keerata n-ö maale, osta talu, hakata kõike ise kasvatama. Muide, ma tunnen selliseid peresid ja nad on saavutanud hoopis teise elukvaliteedi;
- kolmas võimalus on elada 21. sajandi teises kümnendis ja hakata ise mõtlema, kuidas ise ennast aidata, hakata analüüsima seda, mida sööd, sest me oleme sellised, mida me sööme.
Igaüks peab hakkama mõtlema, kuidas iseennast aidata: hakkama olema nõudlikum toidu suhtes; lugema, mida me sööme; nõudma seda, et toit oleks kvaliteetsem ja siis hakkab muutuma ka toiduainetööstus.
Mismoodi täpsemalt analüüsima seda, mida sööd?
Mina ei saa kõigile retsepte anda, vaid öelda, et igaüks hakkaks ise mõtlema, otsima oma võimaluste piirides võimalusi, analüüsima ja vaatama, mida tema võib süüa. Kui inimesed on poes ja loevad etiketti, mis seal on kirjutatud – pange tähele, kuidas meisse suhtutakse – seal on selline kribukiri, et sa ei loe sealt ju midagi välja – meid ei peeta üldse inimesteks. Kas siis tõesti tarbijakaitsel, meie poliitikutel ei ole võimalus võtta vastu seadus, et kasvõi pool sentimeetrit oleks need tähed suuremad – spetsiaalselt tehakse, et me ei loeks seda kõike.