Vähene magamine põhjustab lapse hüperaktiivsust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähemalt 11 tundi ühtejärge magavad lapsed on väiksema tõenäosusega hüperaktiivsed.
Vähemalt 11 tundi ühtejärge magavad lapsed on väiksema tõenäosusega hüperaktiivsed. Foto: Reporters / Scanpix

Kanada ja prantsuse teadlaste poolt läbi viidud värske uurimuse kohaselt võib vähene uni hüperaktiivsete poiste olukorda veelgi hullemaks muuta.


Ajakirja Pediatric novembrikuu numbris ilmunud artiklis kirjeldati esimest suuremahulist uurimust, mis keskendub just laste unepuuduse ja hüperaktiivsuse vahelistele seostele, vahendab

PhysOrg

.

2057 ema vastas igal aastal küsimustikele, mis puudutasid nende laste hüperaktiivsust ning unegraafikut. Andmeid koguti kuni lapse viie-aastaseks saamiseni.

«Hüperaktiivsus võib häirida öist magamist. Me leidsime, et vähese unega lapsed olid enamasti poisid, kes elasid kehvas perekeskkonnas,» seletas uuringu autor ja Montreali Ülikooli professor Jacques Montplaisir.

«Teisalt, lühike või katkendlik uni põhjustab unisust, mis omakorda avaldub poiste puhul hüperaktiivsuses,» seletas dr Montplaisir, lisades, et vähemalt 11 tundi ühtejärge magavate laste hüperaktiivsuse näitaja oli madal.

«Siiski on lühendatud une risk hüperaktiivsete laste puhul suurem kui hüperaktiivsuse risk vähe magavate laste puhul,» selgitas professor.

Uurijad leidsid, et nii une kestust kui ka kõrget hüperaktiivsust mõjutasid ema vähene haridustase, pere madal sissetulek, lapse öine lohutamine väljaspool tema voodit või öise ärkamise korral lapse tarimine vanemate voodisse.

Uuringus pidid emad vastama muuhulgas järgmistele küsimustele: kui pikalt teie laps öösel magab (keskmiselt); kui tihti oli laps viimase kolme kuu jooksul rahutu või hüperaktiivne; ei suutnud nihelemist jätta; oli impulsiivne või tegutses mõtlematult; esines raskusi mängus oma mängukorra äraootamisega; ei suutnud millegi tegemiseks maha rahuneda või ei suutnud lubatut ära oodata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles