Anaboolsed steroidid ohustavad jõusaalisportlaste tervist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna spordiklubi Reval-Sport jõusaali treener Risto Ojapõld ei ole enda sõnul kaheksa aasta jooksul steroidide kasutajatega kokku puutunud.
Tallinna spordiklubi Reval-Sport jõusaali treener Risto Ojapõld ei ole enda sõnul kaheksa aasta jooksul steroidide kasutajatega kokku puutunud. Foto: Liis Treimann

Lihaskasvu suurendavad anaboolsed steroidid võivad kulturistidega sarnase keha poole püüdlevatele harrastussportlastele äärmiselt ahvatlevad tunduda, kuid unustada ei tohiks nende laastavat mõju südamele ja maksale.


«Anaboolsete steroidide kasutamine ei ole probleemiks tippspordis, vaid just harrastussportlaste seas. Need mehed ei tea üldse, kui palju, mida ja miks nad endale sisse söövad,» tõdes Spordimeditsiini Sihtasutuse juhataja doktor Mihkel Mardna.

Kliinilises meditsiinis kasutatakse anaboolseid steroide, mis on muide rangelt retseptiravimid, Mardna sõnul valdavalt raske liiklustrauma läbi elanud patsientide puhul, kes on sunnitud pikalt liikumatult haiglas lebama ning vajavad seejärel lihaseid taastavat ravi. Lisaks kasutatakse neid aineid ravimiameti andmetel ka hormoonasendusravis meestel.

«Spordis või jõusaalis on eesmärk teine - lihtsalt suuremat musklit saada või siis sportlikku sooritusvõimet parandada. Need võib-olla nii üllad eesmärgid ei ole,» märkis Mardna.

Kaks toimet

Suured «lihamäed», mida ajakirjade esikaantel näha saab - reljeefsed ja võimsad suured lihased - on tema sõnul kindlasti saavutatud anaboolsete steroidide kaasabil.

Tohtri sõnul on steroididel alati kaks toimet - anaboolne ja androgeenne. Anaboolne toime on see, mida sportlane soovib saavutada: lihassuutlikkuse, -jõudluse ja -mahu parandamine. Androgeenne toime avaldub aga karvakasvu, akne, hääle madaldumise, sekundaarsete sugutunnuste muutumise näol, muutes näiteks naised mehelikuks.

Mardna ütles, et aastatega on need preparaadid palju paranenud - androgeenset toimet on üritatud võimalikult vähendada ning jäänud on peamiselt anaboolne toime. Meditsiinis vähegi pädevad inimesed ei saaks tema sõnul anaboolsete steroidide kasutamist mitte mingil juhul soovitada võimalike terviseriskide tõttu, mis võivad avalduda ka väga püsivate tervisekahjustustena.

«Teadlik kasutamine on tohutu tervise tapmine,» märkis ka Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja professor Margus Viigimaa. Anaboolsete steroidide kasutajatel esineb tema sõnul rütmihäireid, muid südamehaigusi, infarkte, äkksurmi.

Nimelt kasvab anaboolsete steroidide toimel südamelihase mass ning kui südamelihas on paks, siis süda ei mahuta verd sisse ära. «Ta on võimeline hästi tugevasti kokku tõmbama, aga ta ei lõõgastu enam nii hästi ära, et mahutaks vatsakesse piisavalt verd,» selgitas Viigimaa.

Sellega kaasneb tavaliselt kõrge vererõhk, sest selleks, et verd pumbata, on südamel vaja rõhku tõsta. «Südamelihase paksenemine tekitab rütmihäirete, valede löökide ja südame seismajäämise ohu,» tõdes Viigimaa. «Paksu südamelihasega on väga paljud rütmihäire tüübid eluohtlikud.»

Narkoäri kaksikvend

Mardna sõnul põhjustab pikaajaline anaboolsete steroidide kasutamine ka maksakahjustusi, maksa rasvdüstroofiat ja analoogseid kahjustusi, nagu alkoholi pikaajaline kasutamine. «Kuid anaboolsed steroidid tekitavad selle kahjustuse märksa kiiremini kui alkohol,» tõdes ta.

Samuti võib neid aineid kasutavat meest ohustada pikemas perspektiivis impotentsus. Kui anaboolset steroidi on pikka aega kasutatud, ei tooda selle ärajätmisel organismi enda sisenõrenäärmed enam piisavalt meessuguhormooni testosterooni.

Paarikuuline steroidikuur ei pruugi spordiarsti sõnul veel püsivaid terviserikkeid põhjustada, kuid see oleneb ka kogustest. Paraku jõusaalis lihaseid pumpavad mehed - ja ka naised - arvavad sageli, et mida rohkem mingit ainet sisse võtta, seda parem.

«See seltskond ei pööra tähelepanu teaduspõhisele kirjandusele ja teadmisele, rohkem sõbra või tuttava käest küsitakse, kuulujuttude põhjal kasutatakse,» tõdes Mardna.

Spordiarst võrdles anaboolsete steroidide müüki narkoäriga. Enamik neist ainetest, mida meie harrastussportlased kasutavad, on tema sõnul Eestis ravimiametis mitteregistreeritud ravimid.

Kuigi ebaseaduslik on isegi registreeritud retseptiravimite müük väljaspool apteeki, tegelevad anaboolsete steroidide käest kätte müügiga Mardna sõnul needsamad kulturistid, keda kõik teavad.

KOMMENTAAR

Kristin Raudsepp, ravimiameti peadirektor

Viimastel aastatel on jõudsalt suurenenud kogu maailmas kõikvõimalike veebiaadresside arv, kus pakutakse müügiks ravimeid. Ravimite ostmine internetist teadmata päritoluga kohtadest on ohtlik ja on väga suur tõenäosus saada võltsitud ravimeid.

Ravimiamet hoiatab, et puudub igasugune garantii, et ostetav toode sisaldab seda, mis sinna peale on kirjutatud. Toode ei pruugi sisaldada midagi peale vee ja suhkru, aga võib sisaldada ka tugevatoimelisi ja mürgiseid aineid.

Nende toodete kvaliteedist ja ohutusest ei ole midagi teada. Kui päriselt müüakse mõne portaali vahendusel ravimit, on see karistusseadustiku järgi karistatav tegu. Kui ilma arsti järelevalveta kasutada tugevatoimelist hormooni, riskib kasutaja igal juhul ka oma tervise rikkumisega.
 
Ka mitmes Eesti internetiportaalis on näha ostu- ja müügisoove. Mida tegelikult ostetakse-müüakse, saab teada politsei. Internetilehel ravimite ostmisele ja müümisele suunatud tegevus on ebaseaduslik.

Ravimiamet hindab seda kui potentsiaalselt ohtlikku salakaubandust. Ravimeid, seehulgas retseptiravimeid on lubatud müüa ainult selleks ettenähtud tegevusluba omavast apteegist ja interneti teel on ravimite müük keelatud.
 
ANABOOLSED STEROIDID

* Nandroloon, oksandroloon, oksümetoloon, androstanoloon, stanosool, metenoloon, metandienoon, noretandroloon jt.

* Soodustavad kaltsiumi ladestumist luudesse ja intensiivistavad valgu sünteesi. Seetõttu suureneb vöötlihaste mass ja jõudlus ning elundite mass suureneb. Kasvaval organismil suureneb luude pikkuskasv.

* Kõrvaltoimeteks on ka veepeetus, akne, häälemuutused. Pikaajaline kasutamine võib põhjustada liigset kaltsiumi ladestumist luudes ja luude kasvu pidurdumist. Tekkida võivad siseorganite (neerud, süda, maks) kahjustused.

* Meestel võib tekkida munandite kahanemine, suguvõimetus ja rindade suurenemine, mis võib olla pöördumatu. Anaboolsete steroidide kasutamise tulemusena jääb naistel ära menstruatsioon, hääl muutub madalamaks, võib tekkida liigne karvakasv või kiilaspäisus.

* On vastunäidustatud ägeda neeruhaiguse korral, eesnäärmevähi korral ning naistel rinnavähi korral, rasedus- ja imetamisperioodil.

Allikas: ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles